Τουρκικό υποβρύχιο πέρασε την Ικαρία και κινείται στα Δωδεκάνησα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

"Κρουαζιέρα" ανάμεσα στα ελληνικά νησιά κάνει από το πρωί το τουρκικό υποβρύχιο "PREVEZE" το οποίο έλαβε

μέρος στην τουρκική άσκηση "Λευκή Θύελλα" (BEYAZ FIRTINA) που έγινε στο Αιγαίο.

Το υποβρύχιο σήμερα το πρωί, αντί να κινηθεί ανατολικά εντός τουρκικών υδάτων, επέλεξε να κάνει επίδειξη σημαίας περνώντας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά.

Νωρίς το πρωί πέρασε το στενό Ικαρίας - Φούρνων και στη συνέχεια ακολούθησε νότια πορεία, περνώντας δυτικά της Πάτμου, των Λειψών, και Λέρου, ενώ λίγο πριν βραδιάσει η θέση του ήταν ανατολικά της νήσουν Λεβίθα και δυτικά της Καλύμνου.

Ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας "Σαμιακή Γνώμη" συνέλαβε το υποβρύχιο στο στενό Αγίου Κηρύκου Ικαρίας - Φούρνων.Ο πλους του υποβρυχίου είναι πιθανό να συνδέεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρό της και την Ικαρία.

Πιθανώς στην τουρκική πολιτική σκέψη η δήλωση αυτή να αποτέλεσε και την αφορμή για να στείλει η Άγκυρα το δικό της μήνυμα, κάνοντας επίδειξη της τουρκικής σημαίας στο νησί ακριβώς που ονομάτισε ο κ. Καμμένος.
Πρόκειται μάλιστα για υποβρύχιο Type 209/1400 που κατέχει και ένα ρεκόρ: Έχει παραμείνει σε κατάδυση για 32 ημέρες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που τουρκικό υποβρύχιο έχει μείνει σε κατάδυση και το επίτευγμα αυτό πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συμμετοχής του Preveze στις επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Συνήθως τα υποβρύχια του τύπου αυτού μπορούν να παραμείνουν σε κατάδυση για 21 ημέρες. http://www.onalert.gr