Χωρίς νοσηλευτές τα δημόσια νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας
(προσυγκέντρωση στις 10:00, στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου)
Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και άμεση στελέχωση όλων των Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας, προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών στο ΕΣΥ, καθώς και την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Στις 8 Ιουνίου η ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση οργανώνει για τις 8 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Υγείας.
Διεκδικεί, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
«Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας των προβλημάτων του ΕΣΥ τα οποία βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Προσθέτει ότι το «προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφάλισης, 30.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών», ενώ «τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα» αφού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.
Αναφέρει, τέλος, ότι καταργούνται μονάδες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόνοια, ενώ κάνει λόγο για «ψευτομεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην ψυχική υγεία» αφού, όπως υποστηρίζει, «βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας».http://www.efsyn.gr/