Στην Ευρώπη άρχισαν να αντικαθιστούν τα κλιματιστικά με... άχυρο

Μια νέα τεχνολογία σπιτιών με άχυρο για υπερ-μόνωση που εξοικονομούν το 90% από τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη.
Τα σπίτια που ολοκληρώθηκαν μέχρι σήμερα ...
υπάρχουν σε μια ποικιλία από σχήματα και μεγέθη, στα οποία περιλαμβάνονται μονοκατοικίες τριών υπνοδωματίων και διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου. Πρόκειται για υπερ-μονωμένες, υψηλής απόδοσης, χαμηλής ενέργειας «παθητικές» κατοικίες που κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμα υλικά που περιλαμβάνουν άχυρο με στόχο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κατασκευής με ρύπους λιγότερο του μηδενός και  λογαριασμό θέρμανσης 90% χαμηλότερο από εκείνο ενός μέσου σπιτιού.
Όπως γράφει το 4green.gr, η βιώσιμη τεχνολογία που έχει εγκατασταθεί στα σπίτια ποικίλλει επίσης σε μεγάλο βαθμό, περιλαμβάνοντας οροφή με βάσεις φωτοβολταϊκών σε διάφορα μεγέθη, σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων καθώς και αντλίες θερμότητας.
bale house
Ο ισχυρισμός περί μείωσης των λογαριασμών θέρμανσης κατά 90% βασίζεται σε δύσκολα δεδομένα που συλλέγονται από το ολοκληρωμένο σχέδιο στέγασης LILAC στο Λιντς. Σε αυτή την διαδικασία, ο τετράμηνος λογαριασμός θέρμανσης για το χειμώνα για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ανήλθε σε μόλις 15 ευρώ, ενώ για ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων στο εντυπωσιακά χαμηλό ποσό των 50 ευρώ.
Εκτός από το ολοκληρωμένο έργο LILAC και το ερευνητικό πρόγραμμα "BaleHaus at Bath" που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Bath και τώρα εξυπηρετεί το τμήμα φιλοξενίας του πανεπιστημίου, μια ακόμη καινοτομία είναι επίσης σε εξέλιξη στο Μπρίστολ και στην Κορνουάλη και άλλα 50 σπίτια βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού για την περιοχή Μπρίστολ.
newmoney.gr