Χελμός, το επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου.Τα επιβλητικά Αροάνια Όρη που γειτονεύουν με τον Βουραϊκό

Ανάμεσα σε μεγάλες χαράδρες, σε Βουραϊκό και Κράθι, ο ορεινός όγκος του Χελμού- Αροάνια όρη λεγόταν στην αρχαιότητα- δεσπόζει στη βόρεια Πελοπόννησο. Το μεγαλύτερο μέρος του εκτείνεται στον νομό Αχαΐας αλλά υπάρχει κι ένα κομμάτι του στην Κορινθία. Η ψηλότερη κορυφή να βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα, σε υψόμετρο 2.355 μέτρων.

Μετά τον Ταΰγετο και την Κυλλήνη, ο Χελμός είναι η τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου. Η θέση του είναι κομβική κι έχει στα ανατολικά την Κυλλήνη, στα δυτικά τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, στα νότια το Μαίναλο και στα βόρεια τον Κορινθιακό κόλπο.
Γνωστή κορυφή του Χελμού είναι η Νεραϊδόραχη, στα ανατολικά, η οποία σχηματίζει μεγάλη ορθοπλαγιά. Μέσα από τα βράχια της πηγάζει το νερό της Στύγας, που γκρεμίζεται στη χαράδρα. Στα 700 μέτρα βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές του Χελμού σχηματίζεται η αλπική Μαυρολίμνη.
Έλατα, πλατάνια, καστανιές, λεύκες, ιτιές και βελανιδιές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του βουνού. Πλούσιος και σε πανίδα, ο ορεινός όγκος του Χελμού και το φαράγγι του Βουραϊκού έχουν χαρακτηριστεί «Εθνικό Πάρκο» και είναι προστατευόμενη περιοχή.
Η προσέγγιση του Χελμού γίνεται από την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Μέσω Καλαβρύτων, η διαδρομή περνά μέσα από τον Βουραϊκό ενώ υπάρχει και η επιλογή της Ακράτας.
ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣ ΧΕΛΜΟΣwww.newsbeast.gr