Οι υπέροχοι μαίανδροι του ποταμού Νέστου

Tο υδάτινο φυσικό «σύνορο» ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι ο εντυπωσιακός ποταμός Νέστος. Έχει συνολικό μήκος 243 χιλιομέτρων- συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας- από τα οποία τα 130 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.
Οι πηγές του βρίσκονται στη Βουλγαρία, κι αφού περάσει από τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το Φαλακρό, εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.
Στην αρχαιότητα, ο Νέστος λατρεύτηκε σαν θεός ενώ, κατά τη μυθολογία, γεννήθηκε πριν ακόμα γεννηθούν οι άνθρωποι, μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.
Στο μακρύ ταξίδι του, σχηματίζει υπέροχους υδάτινους μαιάνδρους και τοπία εξαιρετικής ομορφιάς, ανάμεσα από πυκνά δάση, σχηματισμούς επιβλητικούς και σπάνιους υδροβιότοπους. Άπλετη θέα των μαιάνδρων από ψηλά μπορεί ο ταξιδιώτης να έχει από τη θέση Θέα, σε υψόμετρο 891 μέτρων ανάμεσα στους Τοξότες και τα Ίμερα. Το πιο θεαματικό σημείο του είναι τα Στενά του Νέστου, κοντά στην πόλη της Ξάνθης, ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τους Τοξότες. Η ομορφιά του τοπίου εδώ σε καθηλώνει.
Ο γενναιόδωρος Νέστος προικίζει τη φύση της περιοχής με πλούσια βλάστηση. Ένας τρόπος να θαυμάσει κανείς από κοντά αυτό το μεγαλείο είναι η πεζοπορία και η διάσχιση των Στενών από τους Τοξότες προς τη Σταυρούπολη συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές πεζοπορικές διαδρομές στη χώρα. Προσφέρονται επίσης ιππασία, ορεινή ποδηλασία αλλά και κατάβαση του ποταμού με κανό καγιάκ. Για τους λάτρεις της χαλάρωσης -αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς- ενδείκνυται το ταξίδι με το τρένο από τη Σταυρούπολη έως τους Τοξότες, που περνά από τούνελ και βράχια, κινείται δίπλα στο ποτάμι και επιτρέπει στον ταξιδιώτη να θαυμάσει όλο το φυσικό κάλλος της περιοχής.
ΝΕΣΤΟΣ ΝΕΣΤΟΣ ΝΕΣΤΟΣ ΝΕΣΤΟΣ ΝΕΣΤΟΣ ΝΕΣΤΟΣ ΝΕΣΤΟΣwww.newsbeast.gr