Βροχές, χιόνια και παγωνιά

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη κινούμενες νοτιότερα θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο αρχικά από σήμερα συνοδεία ισχυρών ΒΔ ανέμων, και κυρίως προς τα μέσα της εβδομάδας,
οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει έως και 10 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Από πλευράς φαινομένων δεν αναμένονται ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις, εκτός όμως από την Τρίτη 23/01 στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στη Χαλκιδική, στις Κυκλάδες, την Πελ/νησο και την Β. Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε χαμηλά υψόμετρα.
Παράλληλα, θυελλώδεις θα πνέουν οι βορειοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη, ενώ σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), 6 έως 11 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 7 έως 12 βαθμούς στη δυτική (στην Ήπειρο 3-4 βαθμούς χαμηλότερη), 9 έως 12 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 14 βαθμούς στην Κρήτη, 7 έως 10 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 9 έως 13 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 Μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Στην Αττική αρχικά νεφώσεις με βροχές και πιθανότητα παροδικής καταιγίδας και χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα, αλλά και γρήγορη βελτίωση στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στη συνέχεια βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 Μποφόρ.
Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών και χιονοπτώσεων στα ορεινά τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά γρήγορη βελτίωση με λίγες νεφώσεις στη συνέχεια και ενισχυμένο Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 Μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 Μποφόρ.
Πηγή: meteo.gr