Φινέτσα κι αρχοντιά στις Σπέτσες

Το όνομά τους πιστεύεται πως το οφείλουν στους Ενετούς, που τις αποκάλεσαν «το νησί των αρωμάτων», δηλαδή «Isola di Spezzie», από την ευωδιά των λουλουδιών τους. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Πιτυούσα, λόγω των πολλών πεύκων τους. Τις Σπέτσες απαρτίζουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Άγιος Ιωάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο.

Αναμφίβολα οι Σπέτσες είναι νησί τις φινέτσας και της αρχοντιάς, με ατμόσφαιρα διαφορετική, που προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί στα δρομάκια του. Βρίσκονται κοντά στην Αργολική χερσόνησο, δίπλα στην Ερμιονίδα, και το ταξίδι από την Πειραιά διαρκεί περίπου δύο ώρες. Είναι λοιπόν ένας βολικός προορισμός και για σύντομες αποδράσεις από την πρωτεύουσα.
Το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης των Σπετσών είναι το λιμάνι της Ντάπιας και η πλατεία Ποσειδωνίου με το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Περιδιαβαίνοντας τα στενά της θα θαυμάσετε νεοκλασικά σπίτια με βοτσαλωτές αυλές ανθοστόλιστες και όμορφα μπαλκόνια. Η πλατεία Ρολογίου είναι σήμα κατατεθέν ενώ το αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη λειτουργεί ως μουσείο, με εκθέματα που αποτυπώνουν ιστορία 4.000 ετών του νησιού. Στην Ντάπια, μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το Αρχοντικό Σωτήριου Αναργύρου, που έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Στο νησί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται, κάτι που προσθέτει ακόμα μια πινελιά ηρεμίας στην ατμόσφαιρα. Αξιοποιήστε την ευκαιρία για να γυρίσετε τις Σπέτσες με ποδήλατο ή με τα πόδια και να γνωρίσετε κάθε γωνιά τους.
ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΣΠΕΤΣΕΣwww.newsbeast.gr