Κέικ ταραμοσαλάτας.Eνα αλμυρό κέικ που μπορεί να συνοδεύσει και το ούζο.

Υλικά (για 1 κλασική φόρμα του κέικ)

15 ελιές πράσινες και μαύρες, χωρίς το κουκούτσι

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψητή, από βάζο

180 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη, για τη φόρμα


2 φλ. ταραμοσαλάτα (όχι σκέτο ταραμά), σπιτική ή έτοιμη

3-4 κλωναράκια φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ρίγανη


2 μεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα, τον χυμό και το ξύσμα

1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, και λίγο ακόμη, για τη φόρμα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.γ. κουρκουμά

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τις ελιές από την άλμη τους, αφαιρούμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο και τις κόβουμε σε ροδέλες. Μπορούμε επίσης να πάρουμε έτοιμες, απύρηνες και κομμένες. Στραγγίζουμε την ψητή πιπεριά από τα υγρά της και την κόβουμε σε μικρά καρέ.

Σε βαθύ μπολ, βάζουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου μαζί με την ταραμοσαλάτα, τις κομμένες ελιές, την πιπεριά, το σέλινο, τη ρίγανη και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το μισό αλεύρι, τον χυμό και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και τον κουρκουμά και ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι εναλλάξ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα θα είναι αρκετά σφιχτό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Απλώνουμε καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού και ψήνουμε στον φούρνο, για τα 10 πρώτα λεπτά στους 190°C-200°C. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για ακόμη 25-30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ.

Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά, σε κλειστό φούρνο. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.


Από την Πηνελόπη Κανελλοπούλου, aromavanillias.blogspot.com