Πρόταση για δυνατότητα διαπραγμάτευσης των ποινών.

Καθιέρωση του θεσμού του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής», ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο και να συμφωνεί για το ύψος της ποινής χωρίς η υπόθεση να φτάνει στο ακροατήριο, είναι μία από τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου της, η επιτροπή προτείνει μέτρα που...
αποσκοπούν κυρίως στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ήδη εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η πρόταση για το νέο Κώδικα Ποινική Δικονομία προβλέπει διαμεσολάβηση του εισαγγελέα για κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να υπαχθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σε περίπτωση κατά τη οποία ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε η συμφωνηθείσα ποινή πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα, ενώ στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου έντιμου βίου, κ.λπ. Παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Ακόμα, η επιτροπή προτείνει την κατάργηση των περισσότερων Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων και την εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία. Εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, τα οποία θα δικάζονται από Πενταμελή Εφετεία.

Τα πλημμελήματα προτείνεται να δικάζονται από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία μόνο σε δεύτερο βαθμό.
Πηγή:  tanea.gr