Αναγκαίο το άμεσο τέλος της λιτότητας!

του Μιχάλη Ιγνατίου
Όταν και οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού στέλνουν
εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, η χώρα δεν έχει καμία τύχη. Δεν θα εξέλθει ποτέ της οικονομικής κρίσης. Ειλικρινά θα ευχόμουν να μην είναι αληθινό το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Όχι επειδή επιβεβαιώνονται οι δανειστές, οι οποίοι επιμένουν ότι τα προβλήματα της χώρας είναι βασικά η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Αλλά διότι πίστευα πως η κρίση στην οποία έριξαν τη χώρα οι πολιτικοί άλλαξε τον τρόπο σκέψης μας στο θέμα της φοροδιαφυγής, η οποία δεν γινόταν ποτέ από τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά από τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες.
(Για να είμαστε δεοντολογικά ορθοί, το δημοσίευμα προκάλεσε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα βουλευτών και συγγενικών τους προσώπων, και ακολούθησαν δηλώσεις των αντιπροσώπων του λαού. Όμως πριν καταδικάσουμε πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία. Είναι βέβαιο πως, εάν δεν παρουσιαστούν αποδείξεις για τη νομιμότητα των χρημάτων αυτών, θα αναλάβει πάραυτα η Δικαιοσύνη, και εάν δεν αθωωθούν πρέπει να παραδώσουν και τις έδρες τους.)
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει ένα καλό «ιστορικό» στο θέμα της διαφθοράς και οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από το έργο των ανακριτών και των εισαγγελέων, οι οποίοι συστηματικά κυνηγούν όσους έκλεψαν κρατικό πλούτο. Τους χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι η πολιτική παρέμβαση είναι μηδενική και αφήνονται ελεύθεροι οι ανακριτές και οι εισαγγελείς να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους. Θα έλεγα ότι εάν είχε επιδειχθεί ο ίδιος ζήλος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το όφελος της Ελλάδας θα ήταν σημαντικό και τα εύσημα πολλά.
Όλοι έχουμε τις προσωπικές μας ιστορίες με τις εφορίες. Εγώ και πολλοί άλλοι, λόγω της «Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας», είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε τη φορολογική μας δήλωση στη χώρα όπου ζούμε και εργαζόμαστε, και όχι στην Ελλάδα που μας πληρώνει. Δυστυχώς αυτό απαιτεί η συμφωνία, αν και στη μνημονιακή Ελλάδα θα έπρεπε να ανασταλεί και όλοι να πληρώνουμε φόρους στη χώρα μας… Στις ΗΠΑ δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό κανενός να κλέψει την εφορία, και διότι θα σε ανακαλύψουν και διότι με τα χρόνια γίνεται συνείδηση η «υποχρέωση» προς το κράτος. Πολλοί θα ρωτήσετε, και ίσως δικαιολογημένα, «Και τι κάνει το κράτος για εμάς;». Αλλά τα βέλη πρέπει να στρέφονται πρώτα σ’ αυτούς που δημιουργούν τις κρίσεις, που είναι βασικά οι πολιτικοί, και όχι σ’ αυτό καθαυτό το κράτος.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα από το Μάιο του 2010 είναι τρομακτικό. Η λιτότητα δημιούργησε στη χώρα και στο λαό συνθήκες που γνώρισαν οι γηραιότεροι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτε στον Εμφύλιο η Ελλάδα γνώρισε τέτοια κατάπτωση. Πολλοί άνθρωποι προβλέπουν και χειρότερα. Στις συζητήσεις που γίνονται εάν εκφράσει κάποιος αισιοδοξία τον κοιτάμε σαν εξωγήινο. Και δεν έχουν άδικο οι πολίτες να μην πιστεύουν τίποτα. Διότι πληρώνουν απίστευτους φόρους και στο τέλος της μέρας είναι πάλι καταχρεωμένοι και το κράτος ζητά περισσότερα.
Η στάση έναντι της τρόικας είναι ορθή. Αλλά είναι ανάγκη να εξηγηθεί άμεσα στους επικεφαλής με νηφαλιότητα και πειστικότητα ότι οι κυβερνώντες λένε την αλήθεια και δεν μπλοφάρουν. Το «μέτρα τέλος» δεν πρέπει να είναι ένα σύνθημα. Το τέλος των μέτρων και της λιτότητας είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα, διότι λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν.
Επίκαιρα