Σε πανικό οι τράπεζες μετά το δημοσίευμα των Financial Times!

Σπεύδουν να διαψεύσουν ότι το νέο κεφαλαιακό κενό των τραπεζών δεν είναι 15 δις ευρώ, όπως σύμφωνα με το άρθρο των FT υποστηρίζει η τρόικα ούτε 20 δις όπως διαρρέει (σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα) το ΔΝΤ.

Από την ώρα που ανέβηκε το άρθρο, ξεκίνησε ένας «πόλεμος» διαρροών με τις τράπεζες να υποστηρίζουν ότι αυτά τα ποσά δεν υφίστανται καν! Άτυπη αντίδραση υπήρξε και από την ΤτΕ, η οποία την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή ενημέρωσε τις διοικήσεις των Alpha, Eθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica και Πανελλήνιας Τράπεζας.

Οι τραπεζίτες βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από το άρθρο, αφού περιέχει και την απειλή του ΔΝΤ, ότι αν η κυβέρνηση δεν παραδεχθεί ότι το κενό των τραπεζών δεν είναι 6 δις αλλά 15 δις, τότε θα δώσει στη δημοσιότητα δικούς του υπολογισμούς που αναφέρουν τρύπα 20 δις ευρώ…

Αξίζει να αναφέρουμε όμως, ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες και η κυβέρνηση διέρρεαν ότι το κενό είναι κοντά στα 4,5 δις, ενώ μετά την ενημέρωση των τραπεζών, δυο τραπεζικοί κύκλοι μέσω του Reuters, διεμήνυαν ότι το κενό είναι 5 δις ευρώ. Τελικά, με βάση σημερινή διαρροή – απάντηση της ΤτΕ στο άρθρο, γίνεται λόγος για 5,5 δις ευρώ.

Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται, καθαρά, για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης.http://olympia.gr