Πώς ο Γ. Παπανδρέου υποθήκευσε ακόμα και τον ορυκτό μας πλούτο

Η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ελληνικό έδαφος θα καταστήσει τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο, που θα μπορεί να καλύψει χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες τις αυξανόμενες ανάγκες των χωρών της Ευρώπης σε ενέργεια.

Το θέμα είναι, πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αυτά. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας είναι δεδομένο πως δεν μπορεί ούτε τα βασικά να κάνει για τις εξορύξεις.

Τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα «γεράκια» όμως το γνωρίζουν καλά αυτό και σχεδιάζουν να «αρπάξουν» όσο το δυνατόν περισσότερα από την Ελλάδα.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιρειών και κυβερνήσεων χωρών που μάχονται για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εταιρείες κολοσσοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες στη χώρα μας.

Ωστόσο, το θέμα δεν είναι καθόλου απλό. Τα κοιτάσματα ναι μεν βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος και αποτελούν ελληνική περιουσία, εντούτοις η Ελλάδα είναι δέσμια των δανειστών.

Τι εννοούμε;

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Παπανδρέου – που τόνιζε πως δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες –έχει υπογράψει τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις σε αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι δανειστές θα έχουν λόγο σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Άρα εκείνοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μιας και η Ελλάδα είναι «δεμένη» με Μνημόνια.

Επομένως, τα όποια έσοδα προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση θα κατευθυνθούν προς τους δανειστές για την αποπληρωμή χρεών και αν περισσέψει κανένα «ψυχουλάκι» θα φάει και ο λαός. http://olympia.gr