Με απειλή την απόλυση εργοδότες εκβιάζουν για επιστροφή μισθού

Τα αφεντικά στους καιρούς των μνημονίων διαθέτουν νοσηρή φαντασία. Σωματεία στην Πάτρα και αλλού καταγγέλλουν ότι εργαζόμενοι, μετά την είσπραξη του μισθού, πιέζονται ασφυκτικά να επιστρέψουν στην εργοδοσία όσα
χρήματα θεωρεί η ίδια παραπανίσια.
«Ο θόρυβος που ξέσπασε μετά από καταγγελία ενός σωματείου σχετικά με την παρουσία μπράβων στα ΑΤΜ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν μέρος του μισθού τους στον εργοδότη, αν δεν συσκοτίζει, τουλάχιστον αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη σχετικά με τα εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Κυριακούλιας.
Ο πρόεδρος του σωματείου σερβιτόρων της Πάτρας, Σπύρος Βάρδας, μας εξηγεί: «Η καταγγελία που έχουμε είναι συγκεκριμένη: τους βάζουν στην τράπεζα τον μισθό και τους αναγκάζουν να τα βάλουν πίσω. Η άλλη μέθοδος είναι να καταθέτουν τον μισθό στην τράπεζα οι εργοδότες, να τους αναγκάζουν να τον επιστρέφουν ολόκληρο και να τους πληρώνουν λίγο λίγο κάθε εβδομάδα. Αυτό γίνεται σε καταστήματα επισιτισμού».
Ωστόσο, το φαινόμενο δεν περιορίζεται εκεί αλλά καταγράφεται και σε άλλους κλάδους - κυρίως στο λιανεμπόριο, αλλά και στον τουρισμό. Και, προφανώς, όχι μόνο στην Αχαΐα, παρόλο που από εκεί ξεκίνησε η κινητοποίηση των σωματείων. «Γιατί δεν φτάνουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να το καταγγείλουν; Είναι απλό, τα πράγματα είναι τόσο πιεσμένα και η αγορά μικρή. Φοβούνται μήπως χάσουν ακόμα και αυτά τα λίγα που παίρνουν. Δυστυχώς οι νόμοι στην Ελλάδα λειτουργούν όπως ο ιστός της αράχνης: τα μικρά έντομα εγκλωβίζονται και τα μεγάλα περνούν ανενόχλητα».
Η επιστροφή μισθού είναι φαινόμενο παλιό όσο και τα μνημόνια – τουλάχιστον. Ξεκίνησε με εικονικές καταβολές ή επιστροφή δώρου Χριστουγέννων, αλλά έχει τις ρίζες του στις συνθήκες «γαλέρας» στις οποίες δούλευαν οι εργάτες της καθαριότητας και σεκιούριτι πολύ πριν από την κρίση.
Χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και για μεγάλο χρονικό διάστημα από εργολαβικές (κυρίως) εταιρείες ως εργαλείο μείωσης του εργατικού κόστους, με στόχο να διατηρηθεί το εργολαβικό κέρδος ακέραιο από τις χαμηλότατες προσφορές που υπέβαλλαν οι εταιρείες στις δημόσιες υπηρεσίες.
Προσπαθώντας να ξεμπερδέψουμε την άκρη του νήματος σε αυτό το μπερδεμένο κουβάρι, απευθυνθήκαμε στους φορείς αλλά και τους αποδέκτες των καταγγελιών, αναζητώντας τις αυθεντικές μαρτυρίες. Στα πολλά χρόνια που καλύπτουμε εργατικά θέματα είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά απρόθυμοι, σχεδόν τρομοκρατημένοι, να μας μιλήσουν για όσα βιώνουν, ακόμα και με ψευδώνυμο.
Διαβάστε ολόκληρo το ρεπορτάζ στην  «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή, 24 Μαρτίου.