Το πολυχάπι και η μέτρηση επικαρδιακού λίπους, το μέλλον της πρόληψης για τις καρδιοπάθειες

Εκατομμύρια ζωές ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα μπορούσε να σώσει ένα χάπι που θα περιέχει περισσότερες από μία ουσίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι επιστήμονες, καθώς βλέπουν ότι υψηλό ποσοστό ασθενών δεν καταφέρνουν να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των γιατρών για τη σωστή και τακτική λήψη του συνόλου της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι η μείωση των καρδιαγγειακών νόσων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, απειλείται από την αυξανόμενη παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και τον διαβήτη και το πολυχάπι αποτελεί γι' αυτούς μια νέα προσέγγιση που αφορά στην πρόληψη των παραγόντων που οδηγούν σε αυτά, δηλαδή την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη δισλιπιδαιμία.
Παρότι οι ειδικοί ακόμα ερευνούν τόσο τις ουσίες όσο και τις ποσότητες που θα περιλαμβάνει, θεωρούν ότι θα αποτελέσει μια αποτελεσματική, φθηνή και ασφαλή προσέγγιση, που θα διευκολύνει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να μην ξεχνούν ή μπερδεύουν -λόγω πληθώρας- τα φάρμακα που πρέπει να λάβουν, και έτσι να ακολουθούν πιστά τη θεραπεία τους.
Το θέμα αυτό αλλά και άλλα ενδιαφέροντα που αφορούν την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων θα συζητηθούν στο 4ο Συνεδρίου της Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.
Η μέτρηση του επικαρδιακού λίπους
Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα που θα αναπτυχθεί από τους ομιλητές, είναι η μέτρηση του επικαρδιακού λίπους, καθώς μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.
Η εκτίμησή του γίνεται με υπερήχους. Ένα πάχος μεγαλύτερο από 6 χιλ. μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κινδύνου και ο καρδιολόγος να οδηγήσει τον εξεταζόμενο σε περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει ή να αποκλείσει τη νόσο. Η σημασία μέτρησης του επικαρδιακού λίπους ως screening test, που επιβεβαιώνεται από πλήθος επιστημονικών δεδομένων, θα αποτελέσει στο μέλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς, έναν προγνωστικό παράγοντα κινδύνου και ίσως συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
  Το μετατραυματικό στρες μετά το έμφραγμα
Οι σύνεδροι θα ασχοληθούν επίσης με την ψυχική υγεία των ασθενών και ιδιαίτερα την πρόληψη της μετατραυματικής διαταραχής, η οποία προκαλείται συχνά μετά από αιφνίδια καρδιαγγειακά επεισόδια, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο επαναπροσβολής καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Όπως φαίνεται πλέον, η περίοδος αμέσως μετά το επεισόδιο πιθανότατα αποτελεί μία εξαιρετικά γόνιμη περίοδο για ψυχολογική παρέμβαση σχετικά με το ψυχικό τραύμα που προκαλεί η διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου στον ασθενή τονίζουν οι καρδιολόγοι.
Στη θεματολογία του συνεδρίου έχουν ενταχθεί και πρακτικά θέματα που αφορούν τον σύγχρονο καρδιολόγο, τα επαγγελματικά προβλήματα που προκύπτουν από την νέα μορφή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επαγγελματική του επιβίωση μέσα στα ταχύτατα μεταβαλλόμενα θεσμικά πλαίσια, αλλά και τις εξελίξεις στην υγεία.
Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτιος Πατσουράκος θα δώσει διάλεξη για τα αίτια της κρίσης στο ασφαλιστικό και τους τρόπους υπέρβασής της, ενώ σε άλλα στρογγυλά τραπέζια θα αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων των ιατρών στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αλλά και τα σημεία προσοχής στην εκτίμηση ποσοστού αναπηρίας από τις επιτροπές ΚΕΠΑ στον καρδιαγγειακό ασθενή. http://www.imerisia.gr