Άνδρος,εκδρομή στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Το ταξίδι από τη Ραφήνα διαρκεί μόλις μία με δύο ώρες, ανάλογα με το πλοίο. Φτάνουμε στο λιμάνι της Άνδρου, το Γαύριο, και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων μας υποδέχεται εγκάρδια, ξεδιπλώνοντας τη γοητεία του και τη μεγάλη ναυτική ιστορία του.
Η ιστορία της Άνδρου αντανακλάται στην αρχοντιά που αποπνέει κάθε
γωνιά της. Από τα τέλη του 18ου αιώνα το νησί έχει αναπτύξει μεγάλο στόλο, «δένοντας» σφικτά τη μοίρα των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα. Η μεγάλη ναυτική της δύναμη και η ευημερία της της χαρίζουν τον χαρακτηρισμό «Μικρά Αγγλία».
Χώρα και Μπατσί προσελκύουν την πλειονότητα των επισκεπτών. Στην πρωτεύουσα ο επισκέπτης «χάνεται» στα στενάκια, ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά, και την πανέμορφη πλατεία με τα καφενεδάκια.
Η πολιτιστική ταυτότητα της Άνδρου είναι εμφανής στα πολλά πολιτιστικά της ιδρύματα. Μην παραλείψετε μια στάση μεταξύ άλλων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, που με τις περίφημες εκθέσεις του γίνεται από μόνο του πόλος έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και το Ίδρυμα Κυδωνιέως, που έχει το δικό του «πιστό» κοινό. Στη λίστα προσθέστε και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε αρχοντικό του 1919, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης.
Απολαυστική είναι η βόλτα μέσω του κεντρικού δρόμου της Χώρας μέχρι το σημείο που η Άνδρος μοιάζει να «βουτά» στη θάλασσα, στην εκπληκτική γωνιά της πλατείας του Αφανή Ναύτη, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου προς τιμήν όλων των ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα. Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη. Η Χώρα διαθέτει και δύο παραλίες, το Νειμποριό και το Παραπόρτι.
Εντυπωσιακά είναι και τα εκκλησιαστικά μνημεία της Άνδρου. Προστάτιδα είναι η Παναγία η Θεοσκέπαστη ενώ πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται η Παναγία η Θαλασσινή.
Μεγάλη τουριστική ανάπτυξη γνωρίζει και το κοσμοπολίτικο Μπατσί, όπου συρρέουν και πολλοί παραθεριστές για μπάνιο.
Εκτός από τις παραλίες της- πολλές δυσπρόσιτες κι εντυπωσιακές, όπως η πασίγνωστη «Της γριάς το πήδημα», η Άνδρος έχει πολλές πηγές -η Σάριζα είναι η πιο γνωστή- και ρέματα που της χαρίζουν άφθονο πράσινο, απρόσμενο για κυκλαδονήσι. Ανεβαίνοντας στα υψηλότερα μέρη του νησιού- το ψηλότερο βουνό είναι το Πέταλο που φτάνει στα 994 μέτρα- μην ξαφνιαστείτε αν «βυθιστείτε» στην ομίχλη.
Αξιοποιήστε την επίσκεψή σας στο νησί για να δείτε και τα λιγότερα γνωστά ή τουριστικά μέρη της, όπως το σπήλαιο στο χωριό Αλαδινό με ηλικία 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών.
ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ ΦΑΡΟΣ ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ
ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΣhttp://www.newsbeast.gr