ΠΟΜΙΔΑ: Αρχισε εν κρυπτώ η δήμευση ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο -Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Στη δήμευση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν για οποιοδήποτε λόγο στο Εθνικό Κτηματολόγιο ή δηλώθηκαν με σοβαρά σφάλματα προχωρά το Δημόσιο.
Ηδη τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις περί περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων «Αγνώστου ιδιοκτήτη» δηλαδή ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.
Πρόκειται για τα ακίνητα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο σε περιοχές, όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, και δήμους όπως η Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, Ρέντης, Ελευσίνα και Νέα Πέραμος.
Το θέμα αναδείχτηκε  στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα. 
Μάλιστα στο Συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας, Χρήστος Δημητριάδης είπε ότι η  οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» δήμευσης της ιδιοκτησίας ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις.
Ο κ. Παραδιάς επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παράτασης της προθεσμίας αυτής έως τουλάχιστον την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας του Αστικού Κώδικα, ώστε να μην πάσχει από αντισυνταγματικότητα η διαδικασία της αφαίρεσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας από αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν τη δήλωσαν.
Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υφίσταται ούτε η δυνατότητα αποζημίωσης.
Στο Συνέδριο ο  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, όπου ήταν και ο κεντρικός ομιλητής αναγνώρισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην προστασία του ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιοκτησίας τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από το ελληνικό Σύνταγμα.
Υπενθύμισε επίσης την δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά για μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια και υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη να λειτουργήσει η φορολογία ως κίνητρο για να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία.
Αναφερόμενος δε στη φορολογία των ακινήτων τόνισε ότι η φορολόγηση απρόσοδων ακινήτων δεν είναι μόνο άδικη αλλά και αντισυνταγματική, και μάλιστα επί των πλασματικών αξιών του αντικειμενικού συστήματος που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί όπως επιτάσσουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.    iefimerida.gr