Άρθρο Βαρουφάκη: Το τοξικό «blame-game» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Με ένα άρθρο στο blog του υπό τον τίτλο «Για τους Ελληνες και τους
Γερμανούς: Φανταζόμενοι ξανά το κοινό μας μέλλον», ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει το τοξικό παιχνίδι ευθυνών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και καλεί άπαντες να εφαρμόσουν τάχιστα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
«Κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει αναχθεί σε κάτι ευρύτερο από μία χειρονομία. Δείχνει τον τρόπο που η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την κακά σχεδιασμένη νομισματική ένωση αναγκάζοντας υπερήφανα έθνη να στρέφονται το ένα ενάντια στο άλλο» αναφέρει στην αρχή του άρθρου. Ειδικά για το περίφημο δάχτυλο γράφει πώς η προβολή του κατάφερε να εκτροχιάσει μία κατά τα λοιπά εποικοδομητική συζήτηση στη γερμανική τηλεόραση.
Και συνεχίζει: «Οταν το 2010 το ελληνικό κράτος έχασε τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τα χρέη του σε γαλλικές, ελληνικές, γερμανικές τράπεζες διαδήλωσα κατά το αίτημα της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ένα τεράστιο δάνεια από τους Ευρωπαϊους φορολογουμένους. Γιατί; Ημουν αντίθετος και στα «bailout» δάνεια του 2010 και του 2012 επειδή: τα νέα δάνεια αντικατοπτρίζουν μία κυνική μεταφορά απωλειών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των αδύναμων Ελλήνων».
Αφού ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί διάφορους λόγους για τους οποίους διαφωνούσε με τα δάνεια τονίζει ότι γνώριζε πως αυτά θα έστρεφαν τον έναν λαό ενάντια στον άλλο: «Το 2010 η Ελλάδα δεν χρώσταγε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς. Δεν είχαμε το δικαίωμα να δανειστούμε από εκείνους ή από άλλους Ευρωπαίους. Αυτό είναι το βασικό μου επιχείρημα για το 2010: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ πριν αναδιαρθρώσει το χρέος της».
Και διερωτάται: «Τι πρέπει να κάνουμε τώρα το 2015 που η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και οι λαοί μας, Ελληνες και Γερμανοί έχουν πει σε ένα αμοιβαίο «blame game»;».
Ως λύσεις αναφέρει: «Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε για να τελειώσει αυτό το τοξικό παιχνίδι ευθυνών και το να δείχνεις με το δάχτυλο γιατί αυτό ευνοεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης.
Μετά, πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν κοινό σκοπό: πώς θα αναπτυχθεί και θα μεταρρυθμιστεί τάχιστα η Ελλάδα ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πάρει αλλά και ταυτόχρονα να προσέχει τους πολίτες της όπως κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
zougla