Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το φορολογικό μας σύστημα δουλεύει μόνο για τον ολιγάρχη.

Ας υποθέσουμε πως έχουμε έναν ολιγάρχη που πουλάει ένα προϊόν αξίας 10 ευρώ σε ένα εκατομμύριο άτομα. Δηλαδή πουλάει ένα εκατομμύριο κομμάτια. Τα άτομα αυτά δεν ζητούν απόδειξη και έτσι το καθένα αποφεύγει να πληρώσει 2,3 ευρώ που είναι ο ΦΠΑ. Πόσα κερδίζει ο ολιγάρχης; Πόσα χάνει το κράτος;
Η συνολική αξία του ενός εκατομμυρίου κομματιών είναι δέκα εκατομμύρια. Ο ΦΠΑ πάνω στο ποσόν αυτό
είναι 2.300.000 ευρώ. Ο ολιγάρχης, δεν εισπράττει ΦΠΑ, ούτε αποδίδει ΦΠΑ, επομένως εδώ το κράτος χάνει 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως ο ολιγάρχης δεν θα εμφανίσει και το εισόδημα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ και έτσι (μη υπολογίζοντας προς το παρόν το κόστος κατασκευής των προϊόντων) δεν θα καταβάλει στο κράτος ποσό 4.030.000 ευρώ που είναι ο φόρος εισοδήματος (π.χ. 26%) μαζί με την προκαταβολή φόρου (55%). Το ποσόν αυτό θα το κρατήσει για πάρτη του. Την ίδια στιγμή το κράτος θα χάσει συνολικά 6.320.000 ευρώ που είναι ο φόρος εισοδήματος, η προκαταβολή φόρου και ο ΦΠΑ.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟ;

Ότι προσπαθώντας οι πολίτες να γλιτώσουν μικροποσά ο καθένας ατομικά, τελικά αφενός το κράτος χάνει τεράστια ποσά (αλλά και οι ίδιοι ζημιώνονται συνολικά σαν κοινωνία), αφετέρου ο μόνος κερδισμένος είναι ο ολιγάρχης του οποίου οι τεράστιες οικονομικές λεκάνες γεμίζουν από τις σταγόνες των πολιτών.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

1) Το ισχύον φορολογικό σύστημα του «ό,τι δηλώσεις πληρώνεις» και το ισχύον ανώνυμο κάρφωμα στον ΣΔΟΕ ή η νέα πρόταση Βαρουφάκη, δηλαδή ο ένας να καρφώνει την συναλλαγή του άλλου για τα 2.3 ευρώ!!!

2) Το φορολογικό σύστημα στο οποίο ισχύει το «Έσοδα μείον Έξοδα και να φορολογείται η διαφορά» για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τότε δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ για το κράτος. Φυσικά εδώ οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με την γραφειοκρατική δουλειά της καταχώρησης των συναλλαγών, αλλά θα κερδίσουν σε μη καταβολή επιπλέον φόρων. Αν μάλιστα εδώ έχουμε μοναδικό και ταυτόχρονα ενιαίο συντελεστή για ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, τότε εκλείπει κάθε ενδιαφέρον για φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν οι προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν αυτός ο συντελεστής είναι χαμηλός ή να μπορεί και να χαμηλώνει ανάλογα με το ποσοστό ανάπτυξης.

3) Η πρόταση να γίνονται «όλες οι συναλλαγές μόνο ηλεκτρονικά», με τα πλεονεκτήματα της δεύτερης λύσης, οπότε ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από κάθε γραφειοκρατία και το κράτος δεν χάνει ούτε ευρώ.
Επειδή η προπαγάνδα του συστήματος εύκολα μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι το δεύτερο και τρίτο φορολογικά συστήματα, καταπατούν την ελευθερία του ατόμου, τα προσωπικά δεδομένα, είναι ο "μεγάλος αδελφός" κ.λ.π. και πάλι υπάρχει λύση. Να θεσμοθετηθούν και τα τρία συστήματα ταυτόχρονα και ο πολίτης να είναι ελεύθερος να υπαχθεί σε όποιο θέλει. Έτσι, ακόμα και λίγοι πολίτες να υπαχθούν στο δεύτερο ή το τρίτο σύστημα, αυτόματα ολόκληρο το φορολογικό οικοδόμημα θα αρχίσει να αυτοελέγχεται και η φοροδιαφυγή θα αρχίσει να περιορίζεται δραστικά.

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ

1) Οι ολιγάρχες πλουτίζουν πάνω στη αφέλεια του καθενός μας μεμονωμένα, όταν νομίζουμε ότι κερδίζουμε 2,3 ευρώ ΦΠΑ στα 10 ευρώ, ενώ αυτό δεν θα γινόταν αν αυτά τα συνολικά 12,3 ευρώ εξέπιπταν από το φορολογητέο μας εισόδημα και το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο, αφού δεν θα πληρώναμε καθόλου φόρο εισοδήματος πάνω στα 12,3 ευρώ που τώρα πληρώνουμε. Ο δε ολιγάρχης θα κέρδιζε τελικά 5.970.000 ευρώ και όχι ακέραια 10.000.000 ευρώ. Πάντα μην υπολογίζοντας το κόστος κατασκευής του προϊόντος για λόγους απλούστευσης

2) Οι ολιγάρχες που ελέγχουν απόλυτα το πολιτικό σύστημα, θέλουν να εξακολουθεί να ισχύει η πρώτη λύση. Ε, λοιπόν αυτή και θα ισχύει.
 Είναι εξάλλου η λύση που θέλει τόσο η Δεξιά για ευνόητους ολιγαρχικούς λόγους όσο και η Αριστερά για εξασφάλιση εξαθλιωμένης εκλογικής πελατείας.
ΥΓ. Όπως αντιλαμβάνεστε, το πιο πάνω παράδειγμα είναι εντελώς απλουστευμένο. Εκείνο που στην πραγματικότητα θέλει να καταδείξει είναι ότι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή θα πρέπει να υπάρξει κίνητρο στον καθένα από εμάς να είμαστε φορολογικά διάφανοι. Ο κάθε ολιγάρχης δεν δημιουργεί τα πλούτη του από το πουθενά. Βασίζεται πάνω στη μαζική εκμετάλλευση. Και τα μέρη αυτής της μάζας είμαστε όλοι μας. Όταν λοιπόν εμείς οι πολίτες έχουμε οικονομικό και ηθικό κίνητρο να είμαστε οικονομικά διάφανοι ατομικά ο καθένας μας (χωρίς να γίνουμε ένα έθνος ρουφιάνων), τότε αναγκαστικά γίνεται διάφανη όλη η αλυσίδα προς τα πάνω μέχρι το ταμείο του ολιγάρχη και το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια του.
Αυτό ακριβώς το σύστημα δεν το θέλει η ολιγαρχία, η οποία στην ουσία νομοθετεί.http://hassapis-peter.blogspot.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 13 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.