Ευρώ ίσον θάνατος της δημοκρατίας.

Του Γιώργου Δελαστίκ
Τώρα έχουν αποθρασυνθεί τόσο που δεν διστάζουν να το λένε κατάμουτρα στους λαούς: «Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν αλλάζουν τις συνθήκες. Σέβομαι τα αποτελέσματα της λαϊκής έκφρασης περισσότερο από άλλους, αλλά ταυτόχρονα η λαϊκή ψήφος δεν αλλάζει τους κανόνες» δήλωσε δημοσίως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τους κανόνες έπειτα από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί αν το κάναμε θα σκοτώναμε την ευρωζώνη» πρόσθεσε. Προφανώς εννοεί ότι, αντί να «σκοτώσουμε»
τους ιερούς και απαραβίαστους κανόνες της ευρωζώνης, μπορούμε να σκοτώσουμε τη δημοκρατία στα κράτη-μέλη της κι έτσι να είναι όλα μέλι γάλα στις επαρχίες του Δ΄ Ράιχ!
«Ελλάδα: Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτάσσεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών» πανηγύριζε την Τετάρτη ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ. «Ο Τσίπρας ξεχνάει τις προεκλογικές υποσχέσεις του για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες», «Οι μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα υπόσχεται να κάνει είναι όσες είχε εγγράψει σε λίστα η τρόικα και τις οποίες είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ» ήταν δύο ακόμη τίτλοι της ίδιας εφημερίδας. Το κύριο άρθρο της Μοντ όμως έβαζε ωμά επί τάπητος το ουσιαστικό θέμα: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα διαπιστώνει ότι το θεμελιώδες συμφέρον της είναι να παραμείνει στους κόλπους της ζώνης του ευρώ, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά παρά να υποταχθεί σε ένα μίνιμουμ κανόνων» έγραψε χωρίς περιστροφές, θέτοντας τα όρια της δημοκρατίας στην ευρωζώνη. «Αυτό θύμισαν στον θερμόαιμο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος απερίσκεπτα είχε σπεύσει να πουλήσει το τομάρι της τρόικας προτού καν τη σκοτώσει όχι μόνο η Κομισιόν, όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και οι χώρες που πλήρωσαν ακριβά το σεβασμό των κανόνων για να βγουν από τις δυσκολίες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία» προσθέτει η γαλλική εφημερίδα με σαρκαστική διάθεση.
Τι ακριβώς θα κερδίσει η Ελλάδα υποτασσόμενη στους κανόνες της ευρωζώνης το εξηγεί χωρίς περιστροφές ο υπουργός Οικονομικών του Δ΄ Ράιχ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη: «Όσο η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ βοήθειας!» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εάν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν. Εάν δεν τις εκπληρώσουν, τότε οι δόσεις δεν θα καταβληθούν». Σαφέστατος, αμείλικτος, ανελέητος ο Σόιμπλε. Τι συμπέρασμα έβγαλε από όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας; «Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας» είπε στο αμήχανο και προκλητικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, το απομεσήμερο του περασμένου Σαββάτου. Ακούγοντας αυτές τις θέσεις, η Μοντ ήταν εντυπωσιακή στο κύριο άρθρο της: «Πρέπει να τον υποστηρίξουμε […] ειδικά τη στιγμή αυτή που ο χειρισμός της αναμέτρησής του με την τρόικα κινδυνεύει να τον αφήσει ξεκρέμαστο στην ελληνική Αριστερά της Αριστεράς» εισηγείται η κεντρώα γαλλική εφημερίδα. «Με τις πρώτες μπουνιές που έφαγε στο σαγόνι να περνούν, αν ο κ. Τσίπρας δώσει εγγυήσεις σοβαρότητας και αυθεντικής μεταρρυθμιστικής θέλησης, θα έχει έρθει η στιγμή να τον υποστηρίξουμε χωρίς υστεροβουλία» προσθέτει το κύριο άρθρο της Μοντ. Με άλλα λόγια, εκτιμά ότι ο έλληνας πρωθυπουργός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στο επιθυμητό σημείο ενσωμάτωσης στο ευρωπαϊκό κατεστημένο! «Αν όντως τον αφήσει ξεκρέμαστο η Αριστερά, να τον πάρουμε εμείς!» είναι η ουσία της γραμμής που προτείνει η Μοντ!
Με την κατάπτυστη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που έστειλε δήθεν με δική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση Τσίπρα προς την Ευρωομάδα την Τρίτη, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας ακόμη και το αστικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! Ούτε μία, κυριολεκτικά ούτε μία, από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν συμπεριλαμβάνεται με την καθαρή μορφή που τις είχε πει στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων! Αυτή η λίστα «αποτελεί τώρα το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ισχυρίζεται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η δεξιά γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε. «Πολύ περισσότερο έτοιμη είναι τώρα η Αθήνα να ακούει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέτει πλέον υπερβολικές απαιτήσεις» σημειώνει εμφανώς ικανοποιημένη. «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει η ίδια τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν θα της επιτρέπει πλέον να ισχυρίζεται δημοσίως ότι η Ελλάδα έχει υποταχθεί σε απαγόρευση όρων από ξένους» υπογραμμίζει το πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας.
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως, αν κάνει μόνο όσα της επιτρέπουν οι Γερμανοί, τότε λίγα είναι τα ψωμιά της. Προχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι μετά από έναν ολόκληρο μήνα απραξίας κοινοβουλευτικής, όπου η Βουλή δεν ψήφισε κανέναν απολύτως νόμο (!), θα κατατεθούν από αύριο πέντε νομοσχέδια. Τα τρία εξ αυτών (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές και προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα υποβληθούν στη Βουλή, όπως είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε το ακριβές τους περιεχόμενο, το οποίο όσο κι αν υστερεί των εξαγγελιών σίγουρα θα συνιστά μια κάποια βελτίωση σε σχέση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, ελπίζουμε. Για να δούμε όμως πρώτα τι θα κάνει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, μετά την κατά κράτος υποχώρησή της μπροστά στους Γερμανούς.
Πηγή: prin.gr