Ποιο μπαχαρικό σας προστατεύει από έμφραγμα, καρκίνο και άλλες παθήσεις;

Αποτελεί την βάση των μπαχαρικών στο κάρι, είναι συγγενές με την πιπερόριζα…
(τζίντζερ) και ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να προσθέσετε γεύση (και χρώμα!) στο φαγητό.Ο λόγος γίνεται για την κουρκούμη, η οποία έχει συνδεθεί επιστημονικά με μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων για την ανθρώπινη υγεία.
Δείτε μερικές από αυτές:
Μπορεί να μειώσει την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα από το φυτό της κουρκούμης είναι πιο αποτελεσματικά στην μείωση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας από ένα φάρμακο placebo. Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκούμης.
Περιέχει ένα συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Πρόκειται για την κουρκουμίνη, την ουσία που δίνει στην κουρκούμη το χαρακτηριστικό της έντονο κίτρινο χρώμα. Έρευνα του 2012 σε 121 ασθενείς που είχαν κάνει bypass έδειξε ότι εκείνοι που πήραν συμπλήρωμα κουρκουμίνης επί τρεις μέρες πριν και πέντε μέρες μετά την επέμβαση, είχαν μειωμένη πιθανότητα καρδιακής προσβολής (13%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν πάρει κουρκουμίνη (30%). Αν και δεν θεωρείται φυσικά υποκατάστατο κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, εντούτοις οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος έως και 65%.
Καθυστερεί την εκδήλωση διαβήτη
Έρευνα του 2012 σε άτομα με προδιαβήτη έδειξε ότι οι κάψουλες κουρκουμίνης ως συμπλήρωμα διατροφής καθυστερούν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου-2. Σε διάστημα εννέα μηνών, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν είτε συμπληρώματα κουρκουμίνης είτε κάψουλες με φάρμακο placebo. Λίγο πάνω από το 16% εκείνων που πήραν το χάπι placebo είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου-2 πριν από το τέλος της μελέτης, ενώ ούτε ένας από εκείνους που πήραν την κουρκουμίνη δεν είχε ακόμα διαβήτη.
Καταπολεμάει τον καρκίνο
Έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κουρκούμη έχει τόσο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε καταπολεμάει ακόμα και τον καρκίνο. Η κουρκουμίνη «παρεμβαίνει σε διάφορες μοριακές δομές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου, την διόγκωση και την εξάπλωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οιειδικοί υποστηρίζουν ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και συρρικνώνει τους ήδη υπάρχοντες όγκους, όπως έχουν δείξει μελέτες σε ζώα σε περιβάλλον εργαστηρίου.
Πηγή: onmed