Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί Ελλάδα και Γερμανία είναι… εχθροί μέχρι θανάτου

Ελλάδα – Γερμανία: Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο αρθρογράφος της …

Wall Street Journal, Stephen Fidler επιχειρεί να αναλύσει τη σύγκρουση των δύο χωρών, την κόντρα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όπως αναφέρει το άρθρο, οι Γερμανοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως «αρχιτέκτονες» της οικονομικής επιτυχίας πάνω στις στάχτες του Β” Παγκοσμίου Πολέμου μέσω της δικής τους αυτοθυσίας, της σκληρής δουλείας και της προσωπικής τους ευθύνης.
Όταν η οικονομία τους άρχισε να βυθίζεται κατά τη δεκαετία του ’90, υλοποίησαν μια σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων που κράτησαν πάνω από μια δεκαετία και απετέλεσαν τη βάση για τη σημερινή οικονομική τους ευρωστία.
Για πολλούς Γερμανούς, υπάρχει εδώ ένα στοιχείο ηθικής. Δηλαδή ότι η αρετή τους επιβραβεύθηκε, όπως θα συνέβαινε και με τους υπόλοιπους, αν ακολουθούσαν το δικό τους παράδειγμα. Η άποψη της Γερμανίας για την Ελλάδα είναι ότι ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο της ασωτίας, της εξάρτησης από τα χρέη και της ανευθυνότητας που τους οδήγησε στην οικονομική καταστροφή.
Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες βλέπουν τους εαυτούς τους ως θύματα ξένων παραγόντων από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητής ελληνικών σπουδών στο London School of Economics, σημειώνει πως υπάρχει «μια διαρκής αίσθηση θυματοποιήσης» εκ γενέσεως του ελληνικού κράτους.
Δεν είμαι μόνο οι Γερμανοί που βλέπουν κάπως έτσι τους Έλληνες, αλλά αυτοί βαρύνονται με τις σκληρές μνήμες από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Φέδερστοουν κάνει λόγο για την άγρια Κατοχή που βίωσαν οι Έλληνες από τους ναζί. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ζώσες μνήμες από εκείνες τις εποχές. Η αίσθηση του θύματος πέρασε στους Έλληνες και στη σημερινή εποχή με την κρίση χρέους που προκλήθηκε στη χώρα τους. Οι κανόνες επιβλήθηκαν από τους ξένους με σκοπό να αποπληρωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες. Αυτή η αφήγηση χειραγωγήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτές οι αφηγήσεις είναι μια πρόκληση. Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να «τρέξει» πρωτογενές πλεόνασμα στο 6%, όπως η Γερμανία. Κάποιες χώρες χρειάζεται να εισάγουν προϊόντα. Επιπροσθέτως η Γερμανία όταν προχώρησε μεταρρυθμίσεις αγνόησε τους κανόνες της Ευρωζώνης, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται η ελάφρυνση που δέχθηκε η χώρα το 1953 από τη διαγραφή μέρους των χρεών της – μια χώρα που συναίνεσε σε αυτό ήταν και η Ελλάδα.
Οι Έλληνες από την μεριά τους έχουν να λένε πως από το 1820 έως και σήμερα, οι ξένοι δεν έχουν σταματήσει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά τους. Από τον Όθωνα και τους Βρετανούς στον εμφύλιο, μέχρι τον Σιδηρούν Παραπέτασμα και την μετέπειτα είσοδο της Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ.
Όπως αναφέρει το άρθρο, όλη αυτή η αφήγηση επιτρέπει στους Έλληνες να απεικονίζουν τους εαυτούς τους ως άμεμπτους. Αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Φέδερστοουν. Υπήρξε μια πολιτική ελίτ, μια χούφτα ολιγάρχες που προχώρησαν σε μια συμπαιγνία, ενώ από την άλλη υπήρχε ο λαός που υπέφερε για τις τράπεζες. Αυτή είναι η αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υποσημείωση πως η παραδοσιακή Δεξιά ανήκει στην ελληνική ελίτ και δεν αντιστάθηκε στην ξένη κυριαρχία. Βέβαια, όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι πολλοί απλοί Έλληνες ωφελήθηκαν από αυτή την κατάσταση που στηρίχθηκε στις πελατειακές σχέσεις και τον νεποτισμό. «Δεν χρειαζόταν μια κρίση για να μάθουμε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα διαφθοράς», αναφέρει ο Φέδερστοουν και προσθέτει πως επιπτώσεις υπάρχουν και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως λέει, οι δημοφιλείς αφηγήσεις μας δίνουν ένα μέρος της αλήθειας και πολλές φορές εμποδίζουν τις λύσεις καθώς απαλλάσσουν κάθε πλευρά από την ανάληψη της ευθύνης. Ο Φέδερστόουν καταλήγει: «Η Ευρώπη εκπροσωπούσε για τους Έλληνες το ιδεαλιστικό όραμα της προόδoυ, του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης στη διακυβέρνηση. Τώρα, οι Έλληνες δεν αγαπούν την Ευρώπη και φοβούνται τι θα συμβεί εάν εγκαταλείψουν το ευρώ».
www.imerisia.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.