Βόλφγκανγκ Μούνχαου (FTimes): Αν ήμουν Έλληνας...

Να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των Ελλήνων και να αναρωτηθούν τι θα έκαναν προτρέπει τους Γερμανούς ο γνωστός αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μούνχαου σε άρθρο του στον Spiegel. O ίδιος πάντως, απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα, απαντά πως θα προχωρούσε σε κούρεμα χρέους, καθιέρωση διπλού νομίσματος και έξοδο από το ευρώ χωρίς επιστροφή.
Στο άρθρο του, ο γνωστός αναλυτής υποστηρίζει πως αν ο ίδιος ήταν Έλληνας
σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσε με όλα αυτά που έχει δεσμευτεί να κάνει η χώρα την επόμενη εικοσαετία προκειμένου να αποπληρώσει τους δανειστές της.

«Αναρωτιέμαι ωστόσο κατά πόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν καλύτερες για εμένα προσωπικά καθώς και για τη χώρα μου» σημειώνει στη συνέχεια και κατόπιν τάσσεται υπέρ ενός κουρέματος χρέους μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης.

«Στη συνέχεια θα προχωρούσα σε καθιέρωση διπλού νομίσματος. Αλλά όχι της δραχμής - τουλάχιστον όχι αμέσως. Αλλά ένα νόμισμα με το όνομα Ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός ή νομικός περιορισμός που να εμποδίζει την Ελλάδα να εκδώσει ένα οιονεί νόμισμα το οποίο θα έχει ως μονάδα του το ευρώ» τονίζει ο Μουνχάου.

«Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα επέτρεπε στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Σε ποια κατεύθυνση θα πάει μετά, εφόσον έχει ορθοποδήσει - προς το ευρώ ή προς την αντίθετη - είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα» προσθέτει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν θα επέλεγε ο δρόμος αυτός να καταλήξει πίσω στο ευρώ αλλά υποστηρίζει ότι αυτή είναι μια ερώτηση που θα απαντηθεί στο μέλλον. Πριν από αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή, πρέπει να προηγηθούν: διαγραφή χρέος – εν ανάγκη και χωρίς την έγκριση των δανειστών – και θέσπιση του διπλού νομίσματος.

«Η πρόσφατα συμφωνηθείσα παράταση μπορεί να δώσει χρόνο στους Έλληνες να σχεδιάσουν μια τέτοια στρατηγική σχολαστικά. Είμαι βέβαιος που θα τον αξιοποιήσουν» καταλήγει ο Μούνχαου.

Πηγή:  tvxs.gr