Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρώ και δραχμή παράλληλα;

Είναι απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είτε επίτηδες είτε από ατύχημα. Όμως μπορεί να αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμένης, παράλληλα με το ευρώ, για να καλύψεις κάποιους εσωτερικούς λογαριασμούς εάν μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων αντί μετρητών με τους πιστωτές δεν επιτευχθεί σύντομα, είπαν αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
 
Η
Αθήνα έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές
δεν είναι πρόθυμοι να της δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχος με γνώση του
θέματος είπε αυτή τη βδομάδα πως χωρίς νέα χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.


«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δε θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμός, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχέσεις πληρωμής – ένα χαρτί που λέει πως ο κάτοχός του θα λάβει ένα ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Αυτές οι υποσχέσεις πληρωμής σύντομα θα ξεκινήσουν να ανταλλάσσονται σε μία δευτερεύουσα κυκλοφορίας με μεγάλη έκπτωση προς τα πραγματικά ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ‘νόμισμα’, με όποιο όνομα, το οποίο θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ.»

Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, θα χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να προλάβει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι έλληνες θα μπορούν να εκταμιεύσουν από τα ΑΤΜ ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013.

Οι υποσχέσεις πληρωμής μπορεί να μη γίνουν ευρέως αποδεκτές σε καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για πληρωμές που σχετίζονται με το κράτος, όπως τους λογαριασμούς του  ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον αρχικά.
Ταυτόχρονα, το κράτος θα κρατούσε τα ευρώ από τα έσοδα από φόρους για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Αυτός ο διακανονισμός θα μπορούσε να είναι προσωρινός για να κρατήσει την κυβέρνηση όσο θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές των εσωτερικών της υποχρεώσεων για να μαζέψει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται τελευταία σε επαναγορές – όπου δανείζεται χρήματα από κρατικούς φορείς – για να καλύψει την έλλειψη μετρητών, όμως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές ακόμη εβδομάδες.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήματα σε σχέση με ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, λέγοντας πως αναμένει μία συμφωνία με τους πιστωτές στα πλαίσια που συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία με το Eurogroup και θα απελευθερωθεί τελικά η χρηματοδότηση, όπως συμφωνήθηκε στην επταμελή συνάντηση» είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ;

Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν απορρίψει την ιδέα η Ελλάδα να αφήσει από μόνη της το ευρώ και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε πολιτική βούληση ανάμεσα στις υπόλοιπες 18 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα να διώξουν την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει μέσο να αναγκαστεί να φύγει μία χώρα από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από μόνη της» είπε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να επιστρέψει στη δραχμή, καθώς τότε θα μπορούσε να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Όμως αυτό θα έκανε και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μην μπορεί να πληρωθεί, αναγκάζοντάς τη σε χρεοκοπία.

«Εάν χρεοκοπούσαν, αυτό θα ήταν προτιμότερο να γίνει εντός της ευρωζώνης παρά εκτός της, καθώς τότε θα γινόταν πρόβλημα για όλες τις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, και όχι μόνο την Ελλάδα» είπε τρίτος αξιωματούχος.

Σε ένα video από το 2013, όταν ήταν ακόμη ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης είπε αυτό ακριβώς.
«Η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα να ανακοινώσει απλά ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει: τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας» βιντεοσκοπήθηκε να λέει ο μελλοντικός υπουργός.

Το μεγάλο ερώτημα τότε θα ήταν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA), η οποία έχει σχεδιαστεί για βιώσιμες τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας.

Εάν η ΕΚΤ σταματούσε τη βοήθεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα κατέρρεε, υποχρεώνοντας σε ανακεφαλαιοποίηση με νέο «νόμισμα» ή, εάν οι συνέπειες της κατάρρευσης ήταν πολύ σοβαρές, το ευρώ θα μπορούσε να συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσει και πάλι τις τράπεζες, πιθανώς μέσω του ταμείου διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Όμως οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτές οι επιλογές απέχουν τόσο πολύ, που δε συζητήθηκαν ούτε ανεπίσημα.

Πηγή: sofokleous10.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.