Είναι
απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είτε επίτηδες είτε από ατύχημα. Όμως
μπορεί να αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμένης, παράλληλα
με το ευρώ, για να καλύψεις κάποιους εσωτερικούς λογαριασμούς εάν μια συμφωνία
μεταρρυθμίσεων αντί μετρητών με τους πιστωτές δεν επιτευχθεί σύντομα, είπαν
αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές
θέματος είπε αυτή τη βδομάδα πως χωρίς νέα χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.
«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δε θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμός, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχέσεις πληρωμής – ένα χαρτί που λέει πως ο κάτοχός του θα λάβει ένα ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Αυτές οι υποσχέσεις πληρωμής σύντομα θα ξεκινήσουν να ανταλλάσσονται σε μία δευτερεύουσα κυκλοφορίας με μεγάλη έκπτωση προς τα πραγματικά ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ‘νόμισμα’, με όποιο όνομα, το οποίο θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ.»
Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, θα χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να προλάβει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι έλληνες θα μπορούν να εκταμιεύσουν από τα ΑΤΜ ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013.
Οι υποσχέσεις πληρωμής μπορεί να μη γίνουν ευρέως αποδεκτές σε καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για πληρωμές που σχετίζονται με το κράτος, όπως τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον αρχικά.
Ταυτόχρονα,
το κράτος θα κρατούσε τα ευρώ από τα έσοδα από φόρους για να καλύψει τις
πληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Αυτός ο διακανονισμός θα μπορούσε να είναι προσωρινός για να κρατήσει την κυβέρνηση όσο θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές των εσωτερικών της υποχρεώσεων για να μαζέψει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται τελευταία σε επαναγορές – όπου δανείζεται χρήματα από κρατικούς φορείς – για να καλύψει την έλλειψη μετρητών, όμως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές ακόμη εβδομάδες.
Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήματα σε σχέση με ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, λέγοντας πως αναμένει μία συμφωνία με τους πιστωτές στα πλαίσια που συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας.
«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία με το Eurogroup και θα απελευθερωθεί τελικά η χρηματοδότηση, όπως συμφωνήθηκε στην επταμελή συνάντηση» είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ;
Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν απορρίψει την ιδέα η Ελλάδα να αφήσει από μόνη της το ευρώ και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε πολιτική βούληση ανάμεσα στις υπόλοιπες 18 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα να διώξουν την Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει μέσο να αναγκαστεί να φύγει μία χώρα από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από μόνη της» είπε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να επιστρέψει στη δραχμή, καθώς τότε θα μπορούσε να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.
Όμως αυτό θα έκανε και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μην μπορεί να πληρωθεί, αναγκάζοντάς τη σε χρεοκοπία.
«Εάν χρεοκοπούσαν, αυτό θα ήταν προτιμότερο να γίνει εντός της ευρωζώνης παρά εκτός της, καθώς τότε θα γινόταν πρόβλημα για όλες τις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, και όχι μόνο την Ελλάδα» είπε τρίτος αξιωματούχος.
Σε ένα video από το 2013, όταν ήταν ακόμη ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης είπε αυτό ακριβώς.
«Η
πρότασή μου ήταν η Ελλάδα να ανακοινώσει απλά ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον
Ιανουάριο του 2010, να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει: τώρα μπορείτε
να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας» βιντεοσκοπήθηκε να λέει ο μελλοντικός
υπουργός.
Το μεγάλο ερώτημα τότε θα ήταν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA), η οποία έχει σχεδιαστεί για βιώσιμες τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας.
Εάν η ΕΚΤ σταματούσε τη βοήθεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα κατέρρεε, υποχρεώνοντας σε ανακεφαλαιοποίηση με νέο «νόμισμα» ή, εάν οι συνέπειες της κατάρρευσης ήταν πολύ σοβαρές, το ευρώ θα μπορούσε να συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσει και πάλι τις τράπεζες, πιθανώς μέσω του ταμείου διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.
Όμως οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτές οι επιλογές απέχουν τόσο πολύ, που δε συζητήθηκαν ούτε ανεπίσημα.
Πηγή: sofokleous10.gr