Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρώ και δραχμή παράλληλα;

Είναι απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είτε επίτηδες είτε από ατύχημα. Όμως μπορεί να αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμένης, παράλληλα με το ευρώ, για να καλύψεις κάποιους εσωτερικούς λογαριασμούς εάν μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων αντί μετρητών με τους πιστωτές δεν επιτευχθεί σύντομα, είπαν αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
 
Η
Αθήνα έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές
δεν είναι πρόθυμοι να της δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχος με γνώση του
θέματος είπε αυτή τη βδομάδα πως χωρίς νέα χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου.


«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δε θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμός, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχέσεις πληρωμής – ένα χαρτί που λέει πως ο κάτοχός του θα λάβει ένα ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Αυτές οι υποσχέσεις πληρωμής σύντομα θα ξεκινήσουν να ανταλλάσσονται σε μία δευτερεύουσα κυκλοφορίας με μεγάλη έκπτωση προς τα πραγματικά ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ‘νόμισμα’, με όποιο όνομα, το οποίο θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ.»

Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, θα χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να προλάβει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι έλληνες θα μπορούν να εκταμιεύσουν από τα ΑΤΜ ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013.

Οι υποσχέσεις πληρωμής μπορεί να μη γίνουν ευρέως αποδεκτές σε καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για πληρωμές που σχετίζονται με το κράτος, όπως τους λογαριασμούς του  ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον αρχικά.
Ταυτόχρονα, το κράτος θα κρατούσε τα ευρώ από τα έσοδα από φόρους για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Αυτός ο διακανονισμός θα μπορούσε να είναι προσωρινός για να κρατήσει την κυβέρνηση όσο θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές των εσωτερικών της υποχρεώσεων για να μαζέψει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται τελευταία σε επαναγορές – όπου δανείζεται χρήματα από κρατικούς φορείς – για να καλύψει την έλλειψη μετρητών, όμως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές ακόμη εβδομάδες.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήματα σε σχέση με ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, λέγοντας πως αναμένει μία συμφωνία με τους πιστωτές στα πλαίσια που συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία με το Eurogroup και θα απελευθερωθεί τελικά η χρηματοδότηση, όπως συμφωνήθηκε στην επταμελή συνάντηση» είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ;

Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν απορρίψει την ιδέα η Ελλάδα να αφήσει από μόνη της το ευρώ και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε πολιτική βούληση ανάμεσα στις υπόλοιπες 18 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα να διώξουν την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει μέσο να αναγκαστεί να φύγει μία χώρα από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από μόνη της» είπε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να επιστρέψει στη δραχμή, καθώς τότε θα μπορούσε να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Όμως αυτό θα έκανε και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μην μπορεί να πληρωθεί, αναγκάζοντάς τη σε χρεοκοπία.

«Εάν χρεοκοπούσαν, αυτό θα ήταν προτιμότερο να γίνει εντός της ευρωζώνης παρά εκτός της, καθώς τότε θα γινόταν πρόβλημα για όλες τις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, και όχι μόνο την Ελλάδα» είπε τρίτος αξιωματούχος.

Σε ένα video από το 2013, όταν ήταν ακόμη ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης είπε αυτό ακριβώς.
«Η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα να ανακοινώσει απλά ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει: τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας» βιντεοσκοπήθηκε να λέει ο μελλοντικός υπουργός.

Το μεγάλο ερώτημα τότε θα ήταν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA), η οποία έχει σχεδιαστεί για βιώσιμες τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας.

Εάν η ΕΚΤ σταματούσε τη βοήθεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα κατέρρεε, υποχρεώνοντας σε ανακεφαλαιοποίηση με νέο «νόμισμα» ή, εάν οι συνέπειες της κατάρρευσης ήταν πολύ σοβαρές, το ευρώ θα μπορούσε να συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσει και πάλι τις τράπεζες, πιθανώς μέσω του ταμείου διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Όμως οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτές οι επιλογές απέχουν τόσο πολύ, που δε συζητήθηκαν ούτε ανεπίσημα.

Πηγή: sofokleous10.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Μπαρμπούνια γεμιστά - *ΥΛΙΚΑ(για 4 άτομα)* 12 μέτρια μπαρμπούνια, καθαρισμένα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τα καθαρίσει) 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 8 παξιμαδάκια κ...
    Πριν από 7 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

H πανδημία εντείνει το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει, απόρροια και της 10ετούς κρίσης, και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο εντάθηκε από την έλευση της πανδημίας, αποτελεί ένα από τα

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

ΥΛΙΚΑ 250 γρ βούτυρο γάλακτος 3 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρη 250 γρ γάλα 1/2 φακελάκι αμμωνία ξύσμα 1 λεμονιού 3 βανίλιες 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι τάφοι της περιόδου πριν από τα βασίλεια των Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.  

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης...

Γεννήθηκε και γέννησε προσδοκίες για μια νέα εποχή στην οποία οι πολίτες θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες να ελέγχουν την εξουσία, να εκφράζουν απόψεις, να συμμετέχουν στα κοινά, να αντιπαρατίθενται στο...

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αβγά 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)  

Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές. Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.

Ένας τρόπος που «βαπτίζονται» ελληνικά τα αμύγδαλα Αφγανιστάν

Κάτι τρέχει με το ελληνικό αμύγδαλο, καθώς, η εγχώρια παραγωγή συνεχώς μειώνεται, κυρίως λόγω των διαδοχικών ετών ζημιάς που καταγράφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές εξαιτίας παγετού και δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή οι ποσότητες που φθάνουν στην αγορά συνοδευόμενες μάλιστα από παραστατικά «εγχώριας παραγωγής» δείχνουν πολλαπλάσιες αυτών που δικαιολογούνται από τα πραγματικά δεδομένα.