Ο καφές προστάτης της καρδιάς;

Οι άνθρωποι που πίνουν τρεις ως πέντε καφέδες την ημέρα,
αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών και τελικώς εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα κορεατοαμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διαμάχη για το κατά πόσο ο καφές κάνει καλό στην καρδιά.
Τα οφέλη
Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καφέ, μια πρόσφατη μελέτη (μετα-ανάλυση 39 δημοσιευμένων ερευνών) φαινόταν να δείχνει το αντίθετο, ότι δηλαδή μετριάζεται ο κίνδυνος για την καρδιά, εφ' όσον δεν πίνει κανείς μεγάλες ποσότητες καφέ.
Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL) και αρτηριακής πίεσης.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορεάτη Γιουσού Τσανγκ του Τμήματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του νοσοκομείου Κανγκμπούκ Σάμσουνγκ της Σεούλ και τον δρα Ελιζέο Γκουαλάρ τιου Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, μελέτησαν 25.138 άτομα με μέση ηλικία 41 ετών, χωρίς ενδείξεις καρδιοπάθειας.
Η μελέτη
Στόχος των επιστημόνων ήταν να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στην παρουσία ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία, κάτι που αποτελεί πρόωρη ένδειξη για στεφανιαία αθηροσκλήρωση, δηλαδή για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προξενήσει στένωση, σκλήρυνση και τελικά απόφραξη των αρτηριών (θρόμβωση), με κατάληξη την πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, είχαν υποβληθεί σε τομογραφίες της καρδιάς και των αρτηριών για τη διάγνωση τυχόν συγκέντρωσης ασβεστίου στο εσωτερικό τους. Οι επιστήμονες, διαπίστωσαν πως ασβέστιο ανιχνεύθηκε στο 13,4% των αρτηριών των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι κατά μέσο όρο έπιναν 1,8 καφέδες τη μέρα.
Η επίπτωση στις αρτηρίες διέφερε ανάλογα με την κατανάλωση του καφέ. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, το ποσοστό ασβεστίου στις αρτηρίες ήταν περίπου 40% λιγότερο σε όσους έπιναν τρεις ως πέντε καφέδες, 35% λιγότερο για όσους έπιναν έναν ως τρεις, 23% λιγότερο για όσους έπιναν λιγότερο από έναν καφέ και 19% λιγότερο για όσους έπιναν τουλάχιστον πέντε καφέδες τη μέρα.
Τρεις ως πέντε η «συνταγή»
Έτσι, όσοι πίνουν τρεις ως πέντε καφέδες, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο για φραγμένες αρτηρίες, σε σχέση με όσους είτε πίνουν πολύ καφέ, είτε καθόλου. Οι ερευνητές πάντως ανέφεραν ότι τα πορίσματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, γι' αυτό, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν μπορούν να συστήσουν στους ανθρώπους να πίνουν καφέ για να προστατεύσουν την καρδιά τους.
Οι ειδικοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ως 400 μιλιγκράμ καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους υγιείς ενήλικους. Στη Βρετανία δεν υπάρχει ανώτατο συνιστώμενο όριο για την κατανάλωση καφέ, εκτός από τις εγκύους, που δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 μιλιγκράμ καφεΐνης ημερησίως. Ενδεικτικά, ένας καφές φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι τσάι τη μισή ποσότητα (75 mg). Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMJ Heart».
tovima