Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝ ΜΕΣΩ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΕ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ "BRUSSELS GROUP"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ BUNDESBANK J. WEIDMANN: ΚINΔYNEYEI ME ΑΤΑΚΤΗ XΡΕΟΚΟΠΙΑ H ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ
«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΛΙΣΤΑ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ"

Εν μέσω νέων βρώμικων εκβιασμών του γερμανο-ΕΕ κατεστημένου ξεκινά το Σάββατο (28/3) το λεγόμενο "Brussels Group" στις Βρυξέλλες το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα , ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Ο Γερμανός τραπεζίτης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υποταχθεί στις ορέξεις των "θεσμών" θέτοντας το νεοαποικιακό ψευτοδίλημμα: πλήρης υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία.
«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Weidmann σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», τόνισε ο Weidmann, ο οποίος πρόσθεσε, εκβιαστικά, πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.
Νέα βοήθεια από την ΕΚΤ δεν θα ήταν σωστό να γίνει, δήλωσε ο Weidmann. «Είμαι κατά του να αυξάνονται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης».
Ισχυριζόμενος, ουσιαστικά, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι, δήθεν, βιώσιμο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να εξυπηρετεί τα χρέη της μόνη της παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις μεγάλης διάρκειας. «Η ελληνική επιβάρυνση με τόκους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή του τρέχοντος έτους, είναι χαμηλότερη πχ. από την Ιταλία, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία», δήλωσε με νόημα.
Για την αναζωπύρωση της κρίσης, φταίει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε προκλητικά και ανερυθρίαστα ο Weidmann, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βελτιωνόταν μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
«Η νέα κυβέρνηση ξόδεψε πολύ εμπιστοσύνη. Κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση κάνοντας αντιφατικές δηλώσεις σε δημόσιες εμφανίσεις τους», πρόσθεσε.
"Έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Κάθε ημέρα κάτι συμφωνείται και την επομένη είναι άκυρο", δήλωσε από τη μεριά του ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Hans-Joerg Schelling μιλώντας στο Klub der Wirtschaftspublizisten, μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βιέννη.
Ο Schelling δήλωσε ότι το πρόβλημα με την εμπιστοσύνη αφορά τι θα πρέπει να συζητηθεί και με ποιους, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και έτσι "είναι λίγο δύσκολο να παρθούν αποφάσεις".
ΣΟΪΜΠΛΕ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Την εκτίμηση ότι οι χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές εξέφρασε ο στυγνός "νεοαποικιοκράτης" Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το γερμανικό πλεόνασμα αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωζώνη.
Στη σωστή κατεύθυνση(!) προχωρά η Ευρωζώνη δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι ορατά, την ώρα που όλο και περισσότεροι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ευρωζώνη καταρρέει οικονομικά και αποτελεί τον "μεγάλο ασθενή" της παγκόσμιας οικονομίας.
«Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, επίσης η Ελλάδα, έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέδριο που συνδιοργανώνει η Bundesbank με το γερμανικό, υπουργείο Οικονομικών στη Φρανκφούρτη.
Επισήμανε ότι, «αν κυβερνήσεις κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν τη δουλειά τους, η ανάπτυξη και η πρόοδος στις βιομηχανικές χώρες θα είναι ικανοποιητική - ίσως χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, για λόγους δημοκρατίας, αλλά θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συχνές κρίσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό πλεόνασμα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι χωρίς αυτό η Ευρωζώνη θα είχε έλλειμμα και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν δέχθηκα ότι το γερμανικό πλεόνασμα συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, από την κατανάλωση».
Οι δηλώσεις του αυτές, έρχονται την ώρα που ακόμα και η ίδια η Κομισιόν ανακοίνωνε στις αρχές Μαρτίου ότι το γερμανικό πλεόνασμα καταγράφεται και επισήμως ως «οικονομική ανισορροπία» που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.
Τάχθηκε πάντως υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότυπο διεθνούς διακυβέρνησης(!): «Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε διεθνή διακυβέρνηση και η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της, είναι ως τώρα το σημαντικότερο πρότυπο» τόνισε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια η Iskra, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
AYΡΙΟ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
Το Brussels Group θα συζητήσει την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων το Σάββατο, λέει το Reuters επικαλούμενο πηγή από την ελληνική κυβέρνηση. Έκλεισαν τα μέτρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, «χωρίς υφεσιακό προσανατολισμό»
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.
Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει πρώτα το EuroWorking Group και στη συνέχεια το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη.
Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ώς τη Δευτέρα, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε.
«Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη πληροφορία που να μας παρουσιάστηκε» δήλωσε η Κότε.
Πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συγκληθεί αμέσως μόλις παρουσιαστούν τα έγγραφα με τις προτάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει αυτή η ώρα, είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση προχωράει «βήμα - βήμα».
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο.
Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.
Την πεποίθησή του, εν τω μεταξύ, ότι τελικά η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, μία έντιμη συμφωνία. Αποκρυπτογραφώντας όλα όσα συνέβησαν σε όλα τα επίπεδα και δημοσίως και μη δημοσίως και στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, που έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το γίγνεσθαι, πιστεύω ότι έχουν λάβει και αυτοί τις αποφάσεις, στα όρια του να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοιχειωδώς να εκσυγχρονίζεται και να προχωράει» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τους δανειστές για μονομερείς ενέργειες, λέγοντας πως η κυβέρνηση «μονομερώς πληρώνει μέχρι το τελευταίο ευρώ κάθε απόδοση των fund που δεν είχαν μπει στο PSI του κ. Βενιζέλου, τη στιγμή που μονομερώς δεν μας δίνονται "ενέσεις" ρευστότητας από υπεσχημένα».http://www.iskra.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παροχές και εκλογές

Από την έντυπη έκδοση Της Νικόλ Λειβαδάρη         O Γιάννης Στουρνάρας είπε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 θα κλείσει στο 7% αντί του συγκρατημένου 6,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η ING αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη από το 5,3% στο 6,6%, και οι ακόμη πιο αισιόδοξοι, όπως η Citigroup,

Σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου

Υλικά 2 φλ. τσαγιού βούτυρο μαλακό 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις Εκτέλεση Βήμα 1 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Φωτιά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Με 45% άνοδο ξεκινάει η διανομή την Παρασκευή

  Η τιμή του αργού πετρελαίου που καθημερινά παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, έχει προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε παράγωγα του αλλά και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινάει επισήμως η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης τα...

Αυστραλία – Η Μελβούρνη ετοιμάζεται να βγει από το lockdown παρά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού

Η Μελβούρνη θα βγει από το πολύμηνο lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κοροναϊού την επόμενη εβδομάδα, χάρη στον ταχύτερο του προσδοκωμένου εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19, ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους.

Ψητές πατάτες με παρμεζάνα

Υλικά 6 κ. σ. βούτυρο λιωμένο 3 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα 8 μεσαίες πατάτες κομμένες στη μέση   

Έτος πλειστηριασμών το 2022

Της Ειρήνης Σακελλάρη Οι ανακτήσεις των κόκκινων δανείων θα έρθουν σε πρώτο πλάνο το 2022 αφού αυτό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία του Ηρακλή ενώ θα βάλει οριστικά στην άκρη σκέψεις οι εγγυήσεις επί των τιτλοποιήσεων να βαρύνουν το κρατκό χρέος.

Ταμείο Ανάκαμψης με… «μνημονιακούς όρους»

Οι Βρυξέλλες «καρφώνου ν» τον Σκυλακάκη για 15 προαπαιτούμενα και πάνε πίσω την εκταμίευση Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ,

Στη «λίθινη εποχή» η τηλεόραση...

Παγιδευμένη στη «λίθινη εποχή» παραμένει η τηλεόραση στην Ελλάδα, εξαιτίας της διετούς αδράνειας της κυβέρνησης και του ΕΣΡ. 

Πίτα με πράσα και μαραθοτύρι.Μια εύκολη πίτα χωρίς φύλλο.

1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες 1 κιλό κρεμμύδια λευκά κομμένα σε φέτες 300 γρ. φινόκιο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη

Μπισκότα αμυγδάλου με τζίντζερ

Σπιτικά μπισκότα γρήγορα και εύκολα χωρίς ζάχαρη, με μόλις 54 θερμίδες το ένα, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.              ΥΛΙΚΑ (για 16 μπισκότα)