Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την τρόϊκα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μπορεί να τα βάζουμε με το σάπιο ελληνικό πολιτικό σύστημα και
δικαίως, αλλά από το 2010 και μέχρι σήμερα, απόλυτα υπεύθυνη για την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας είναι η τρόϊκα, η οποία επιβάλει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, του οποίου  ταυτόχρονα την εκτέλεση ελέγχει και εγκρίνει και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της αναλογεί.
Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Στο τέλος του 2009 το δημόσιο χρέος ήταν 298 δις ευρώ (με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat) ή 126,8% του ΑΕΠ.
Στο σημείο αυτό μπαίνουμε στο μνημόνιο, οπότε, σύμφωνα με το πρόγραμμα της τρόϊκας, αρχίζει η εσωτερική υποτίμηση, η μείωση των δαπανών, οι απολύσεις, η αύξηση των φόρων, η οικονομική ύφεση και η μείωση του ΑΕΠ.

Στο τέλος του 2011 το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται (με μνημόνιο) στα 368 δις ευρώ ή 170,3% του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό, πανικόβλητοι οι δανειστές προβαίνουν στο γνωστό κούρεμα του χρέους κατά 100 δις ευρώ περίπου με το PSI. Έτσι στο τέλος του 2012 το χρέος είναι μειωμένο (μετά το κούρεμα) στα 280 δις ευρώ ή 157,2% του ΑΕΠ.

Σήμερα, το χρέος έχει εκτιναχθεί στα 330 δις ευρώ ή 185% του ΑΕΠ. Και αν δεν είχε γίνει το κούρεμα θα ήταν 430 δις ευρώ και πολύ πάνω από 200% του ΑΕΠ!!!!!

Νομίζουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων». Απόλυτα υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση είναι η τρόϊκα για τους εξής λόγους: Η τρόϊκα έφτιαξε και επέβαλε τα προγράμματα, αυτή ανενόχλητα έκανε πλήρεις ελέγχους σε όλα τα υπουργεία και άλλους δημόσιους φορείς (με τον Τόμσεν και τους άλλους) και έδινε πιστοποιήσεις σωστής εφαρμογής χορηγώντας νέα δάνεια.

Δεν μπορεί λοιπόν τώρα να βγάζει η τρόϊκα την ουρά της απέξω και να παριστάνει την ανεύθυνη. Είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνη αν όχι απόλυτα υπεύθυνη. Και επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ευθύνεται για όλη την πορεία από το 2010 μέχρι σήμερα, θα πρέπει να ζητήσει από την τρόϊκα να αναλάβει τις ευθύνες της και ό,τι ήθελε προκύψει.
Πάντως αυτό το πράγμα που γίνεται, δεν οδηγεί πουθενά.
ΥΓ. Το άρθρο αυτό δεν αθωώνει το εθελόδουλο ελληνικό πολιτικό σύστημα, απλά επιχειρεί να δώσει ένα σοβαρό επιχείρημα στην αντιμετώπιση της τρόϊκας. http://hassapis-peter.blogspot.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων