"Βόμβα" Τόσκα για τις παράνομες εντολές χρήσης στρατού σε αποστολές "εσωτερικής ασφάλειας"

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας είναι ο πρώτος και ο μοναδικός που αντιδρά μέχρι στιγμής στα όσα δύο Επίτιμοι
Αρχηγοί υποστήριξαν δημόσια μέσω συνεντεύξεων στο Onalert.gr και σύμφωνα με τα οποία είχαν εντολές για παροχή στρατιωτικού προσωπικού σε αποστολές “εσωτερικής ασφάλειας”! Οι κύριοι Χρηστίδης και Γκίνης Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΣ αρνήθηκαν τηρώντας τους νόμους και όσα αυτοί με σαφήνεια προβλέπουν.

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας μέσω συνέντευξής του στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει :


“Ο Στρατός θα εμπλακεί μόνο σε θέματα ανθρωπιστικής κρίσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί ως αστυνομική δύναμη ή για την αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ως υπεύθυνος για τη δομή του στρατεύματος και απόστρατος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, είναι κατηγορηματικός. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τόσκας τόνισε:


“Εδώ υπάρχει μια τεράστια σύγχυση για το ποιος κάνει τι και ποιο είναι το θεωρητικό υπόβαθρο του ρόλου του Στρατού. Δεν μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει σε μια δημοκρατική χώρα τη λειτουργία του στρατεύματος εκτός στρατώνων κι εκτός της κλασικής αποστολής του, που είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας. Ο όρος ασύμμετρη απειλή πρέπει να εγκαταλειφθεί και εδώ. Ποτέ και πουθενά δεν θα χρησιμοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της τάξης”.

Έρχεται έρευνα;

Η αξιοπιστία των δύο Αρχηγών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ούτε από τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Τόσκα ο οποίος δεν αποκλείει την διενέρεγεια έρευνας για όσα ειπώθηκαν δημόσια:

“Θα το εξετάσουμε, γιατί πράγματι μας ενδιαφέρει• κι εφόσον θελήσουν να μας πουν οι πρώην αρχηγοί. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν κάποιοι πέρα από το Σύνταγμα και πέρα από τους νόμους…

…Θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση που μπορεί να προκύψει και έχει ενδείξεις ότι κάποιοι δεν σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Εμείς επιδιώκουμε την ανάδειξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων. Να φανεί ότι το λαϊκό και πατριωτικό αίσθημα εντός του στρατεύματος συνδυάζεται με το αίσθημα της κοινωνίας. Οι Ε.Δ. δεν είναι απέναντι στην κοινωνία και στον λαό. Είναι η δυναμική έκφραση του δικαιώματος του λαού να προασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Στην παρέλαση που πλησιάζει δεν θα υπάρχουν ούτε κάγκελα ούτε διαχωρισμοί απέναντι σε παρατηρητές και παρελαύνοντες. Η μόνη εμπλοκή των Ε.Δ. θα είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Γι' αυτό θα έχουμε την πρώτη επαφή με το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα) προκειμένου να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη γιατρών σε απομονωμένες περιοχές της χώρας. Σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε όλα τα ιπτάμενα μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα, κι αυτά να συντηρούνται από την Πολεμική Αεροπορία”.