Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Χαρδούβελης ομολόγησε ότι οι δανειστές μας είχαν στήσει!

Την άποψη ότι οι εταίροι δεν έκλεισαν την αξιολόγηση των Νοέμβριο με σκοπό να εχουν την
επόμενη κυβέρνηση στο χέρι και «να την βάλουν στο μαντρί, όπως και συμβαίνει» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Ο κ. Χαρδουλβελης μίλησε για ό,τι προηγήθηκε πριν από τις εκλογές και έκανε τις

προβλέψεις του για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν το «mail Χαρδούβελη» και ίσως με χειρότερα πράγματα. Την εκτίμηση αυτή τη βάσισε σε τρία σημεία:
– το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο
– η οικονομία δεν θα τρέχει
– τα έσοδα θα υπολείπονται τοων προβλέψεων
Μιλώντας για τη διεκδίκηση χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από την νέα κυβέρνηση ο κ. Χαρδούβελης είπε πως στο πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν μια αντίστοιχη διεκδίκηση για το 2016, η οποία θα προβαλλόταν μετά το τέλος της αξιολόγησης. Είπε χαρακτηριστικά ότι το 4,5% εθεωρείτο και από την προηγούμενη κυβέρνηση υψηλό, ενώ το 3% είχε θεωρηθεί λογικό.
Μιλώντας για όσα συνέβησαν πριν από τις εκλογές παραδέχθηκε πως υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υπήρχε αξιολόγηση το Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως οι δανειστές ήταν αυτοί που δεν ήθελαν κάτι τέτοιο κι αυτό, επειδή οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν μετά, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Πρόσθεσε ακόμα ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ ήθελε να κλείσει τα θέματα και του 2015, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, όπως για παράδειγμα να περάσει νόμους για τις κύριες συντάξεις. Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι πολιτικοί δεν ήθελαν να ανοίξουν θέμα ασφαλιστικού γιατί έβλεπαν εκλογές.
Σε ό,τι αφορά στους εταίρους είπε ότι εκείνοι από την πλευρά τους έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μάλλον πρώτο κόμμα και ήθελαν «να μη δώσουν χρήματα, να τα κρατήσουν, για να έχουν στο χέρι την επόμενη κυβέρνηση». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πειστεί ότι είχε ολοκληρωθεί εκείνη η φάση του προγράμματος, αλλά όχι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, «γι’ αυτό ζητήσαμε παράταση».
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου. σημείωσε ότι κατά την άποψή του το Μάρτιο ειναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες, αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως για έντοκα γραμμάτια «τα οποία ελπίζουμε να αγοραστούν και από ξένους». Ανέφερε οτι αυτός ήταν και ο λόγος που η προηγούμενη κυβέρνηση επέμενε να μην είναι η παράταση εξάμηνη και ότι στο τραπέζι, εκτός της εξάμηνης παράτασης, ήταν του ενός μήνα και των τριών. «Θέλαμε να πάρουμε τα χρήματα πριν τον Μάρτιο», είπε. «Μπορώ να σας πω ευθέως, εγώ ήθελα τρεις μήνες γιατί δεν είχαμε χρηματα». Συμπλήρωσε ότι τελικά κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις σε δύο μήνες γιατί μια χώρα δεν ήθελε να δώσει τρεις.
Είπε επίσης ότι δεν ήταν ορθολογικό από την πλευρά των εταίρων να μην κλείσει η αξιολόγηση των Νοέμβριο, αφού ότι δεν είχε γίνει μέχρι τότε θα γινόταν το 2015, με δεδομένο κιόλας ότι η χώρα θα πέρναγε στο επόμενο σκαλοπάτι, αυτό της πιστωτικής γραμμής. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «πολιτικοί λόγοι δεν τους άφησαν να το κάνουν».
«Δεν έκατσε το καλό σενάριο», είπε ο κ. Χαρδούβελης και εκτίμησε ότι οι εταίροι βλέποντας από τις δημοσκοπήσεις ότι έρχεται μια νέα κυβέρνηση «ήθελαν να τους βάλουν στο μαντρί, όπως και συμβαίνει».
Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως η χώρα υπονομεύεται όταν δεν υπάρχει στρατηγική και ξεκάθαρη πορεία, πως η ασάφεια είναι το όπλο του ισχυρού και πως όσο καθυστερούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τόσο χειρότερη θα ειναι για εμάς.
Τέλος αναφορικά με τη στάση των εταίρων είπε ότι ΔΝΤ ηταν το πιο σκληρό. «Αν δεν τα βρούμε με τους εταίρους μας, θα έχουμε μεγαλύτερες δυσκολίες με τους ανθρώπους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού», σημείωσε. http://olympia.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Κέικ σοκολάτας με 2 μόνο υλικά από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά 300 γρ.κλασική κουβερτούρα 4 μεσαία αυγά Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας Εκτέλεση Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μας.

«Σταφίδιασε» τα σταφύλια ο καύσωνας, έως και 80% ζημιά στα κηπευτικά

Υπό συνεχή δοκιμασία βρίσκονται φέτος καλλιέργειες όλου του φάσματος και παραγωγοί καθώς καλούνται μέρα με τη μέρα να αντιμετωπίσουν τις ακραίες εναλλαγές καιρικών φαινομένων και θερμοκρασιών με τελευταίο «κατόρθωμα» του καιρού το συνεχιζόμενο καύσωνα που κλείνει ήδη πάνω από 10 ημέρες διάρκεια σε όλη τη χώρα.