Το Grexit θα επιφέρει μέγιστη γεωπολιτική ζημιά…

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Μπορεί από οικονομικής απόψεως να θεωρούν την Ευρωζώνη «θωρακισμένη», οι εξελίξεις όμως δεν καθορίζονται μόνο από τον τομέα της οικονομίας, κάτι που φαίνεται πως αντιλαμβάνονται τόσο η Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του
γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight»…
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανησυχεί ωστόσο για τις γεωπολιτικές συνέπειες και είναι διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να επιτρέψει και την έκδοση ομολόγων μικρής διάρκειας (T-Bills) ή την πρώιμη εκταμίευση της δανειακής βοήθειας.
«Φοβούμενη αστάθεια στα Βαλκάνια, η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη από ατύχημα», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αυτό θα συνέβαινε επειδή δεν θα υπήρχε κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ευρωζώνης και όχι επειδή θα αποτύγχανε να “πιάσει” τους στόχους που σχετίζονται με τις προθεσμίες αποπληρωμής και με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν τεθεί με τους πιστωτές.
«Πρόκειται για πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει “Graccident”» δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος γνωρίζει τις σκέψεις της καγκελαρίου, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ θεωρεί σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη την Ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλείτο στις αγορές. Οι πιθανές ωστόσο συνέπειες σε γεωπολιτικό επίπεδο από μια τέτοια εξέλιξη έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό λόγο ανησυχίας για την καγκελαρία. Ο κύριος φόβος αφορά το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της νότιας περιοχής των Βαλκανίων και μετακίνησης της Ελλάδας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εκτιμά ο συντάκτης, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη και «ανορθόδοξες» λύσεις προκειμένου να αποτρέψει την εξάντληση της ρευστότητας. Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων των ομολόγων μικρής διάρκειας που η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει και να πωλήσει σε ελληνικές τράπεζες, προσωρινό έλεγχο κίνησης κεφαλαίων σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων, καταβολή πόρων από το τρέχον πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ.
Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Euroinsight, θέλει να αποφύγει όλες αυτές τις λύσεις, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο βεβαίως, σημειώνεται, θα μπορούσε να συμβεί μόνο με σαφή δήλωση δέσμευσης της Ελλάδας για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και για αποδοχή της ισχύουσας υποδομής διάσωσης. «Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει έτοιμη να στηρίξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας» αναφέρει το δημοσίευμα. Το Βερολίνο περιμένει πάντως ότι μπορεί ακόμη να βρεθεί κοινός τόπος με την Αθήνα, «ειδικά καθώς θεωρείται ότι η κυρία Μέρκελ έχει αποκαταστήσει μια καλή σχέση συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα» τονίζεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο είναι επίσης έτοιμο να συμφωνήσει σε στόχους χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος και να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και – σε μεταγενέστερο στάδιο – την ελάφρυνση του χρέους.
«Ο βασικός αντίπαλος της καγκελαρίου στην κυβέρνηση ήταν ως τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρείται ότι έχει επανειλημμένα “παίξει” με την ιδέα της αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (…) και ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο υπουργικό συμβούλιο της κυρίας Μέρκελ, θεωρεί ότι ο σεβασμός των κανόνων και των διαδικασιών είναι προϋπόθεση για μια πιο συνεκτική Ευρώπη» τονίζεται από τον συντάκτη, ο οποίος προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διοικήσει τη χώρα κατά τρόπο συμβατό με τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη.
«Η αντίθεση ωστόσο της κυρίας Μέρκελ στο “Grexit” υποχρέωσε τον κ. Σόιμπλε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και τελευταία θεωρείται ότι και ο ίδιος έχει αρχίσει να ανησυχεί για το γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι διαφορές μεταξύ Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών έχουν μικρύνει. Γι’ αυτό και παρά το ότι δημοσίως κραδαίνει απειλητικά το σπαθί του, ο κ. Σόιμπλε διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την πρόσφατη επέκταση του ελληνικού πακέτου διάσωσης», υποστηρίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, παρόλα αυτά, να διακρίνει τον κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα οι οποίες δεν θα μπορούν να γεφυρωθούν.
Γι’ αυτό και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει, έχει επεξεργαστεί πιθανά σενάρια για την περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρεται, η Γερμανία θα ζητούσε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της ΕΕ προκειμένου να στηριχθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στις εσωκομματικές αντιδράσεις που συναντά η ελληνική διάσωση στη Χριστιανική Ένωση, στοιχείο το οποίο προς το παρόν εμποδίζει να ασκηθεί διαφορετική πολιτική. Η Καγκελάριος πάντως, τονίζεται, μπορεί για την ώρα να στηριχθεί στους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους της, οι οποίοι υπήρξαν πάντα πιο ανοιχτοί στα θέματα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πηγή:  mignatiou.com