Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιεργήστε λαχανικά σε εσωτερικό χώρο

Πέρα από ένα απλό χαλαρωτικό χόμπι, η σκέψη των φρέσκων λαχανικών όλο το
χρόνο κάνει την ιδέα της καλλιέργειας λαχανικών σε εσωτερικό χώρο ακόμα πιο ελκυστική. Ναι, μπορείτε όντως να φτιάξετε έναν υπέροχο λαχανόκηπο σε εσωτερικό χώρο και με λίγη δουλειά να παράγετε πραγματικά νόστιμα λαχανικά όλο το χειμώνα και να εκπλήξετε την οικογένεια και τους φίλους σας με αυτό το νέο ταλέντο σας.

Τα πράσινα φυτά φυτά παράγουν μόνα τους την τροφή τους με τη φωτοσύνθεση. Απορροφούν το φως του ήλιου μέσα στα γεμάτα χλωροφύλλη κύτταρα τους και σαν μικρά εργοστάσια παράγουν άμυλο, λίπη και πρωτεΐνες. Η θρεπτική αξία των λαχανικών μειώνεται ανάλογα με το πόσο διάστημα θα μεσολαβήσει από την ώρα που θα κοπούν μέχρι την ώρα που θα φτάσουν στο τραπέζι μας. Συνεπώς η καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι είναι μια υγιεινή επιλογή ανεξαρτήτως εποχής.

Οι προκλήσεις της καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο
Η φωτοσύνθεση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα τις πρωινές ώρες και μετά σιγά σιγά φθίνει καθώς μειώνεται η ένταση του φωτός. Άρα η ιδανική τοποθεσία για έναν λαχανόκηπο εσωτερικού χώρου είναι μπροστά σε παράθυρα που βλέπουν στο Νότο. Θα χρειαστείτε ένα τραπέζι για να βάλετε επάνω τις γλάστρες σας ώστε να είναι κοντά στο φως. Πιθανότατα θα θέλετε να αγοράσετε και να τοποθετήσετε μερικές ειδικές λάμπες για την ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά χρειάζονται περίπου δέκα ώρες έντονης ηλιοφάνειας για να παράγουν καρπό συνεπώς η χρήση συμπληρωματικού φωτισμού σχεδόν απαιτείται σε έναν εσωτερικό χειμερινό κήπο.

Όπως ένας λαχανόκηπος εξωτερικού χώρου έτσι κι ένας λαχανόκηπος εσωτερικού χώρου περιλαμβάνει λαχανικά που προτιμούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και λαχανικά που προτιμούν υψηλότερες. Προσπαθήστε να πλησιάσετε τις θερμοκρασίες αυτές κατά προσέγγιση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι ρίζες, οι κόνδυλοι και οι πρασινάδες (π.χ. καρότα, ραπανάκια, σπανάκι κ.α.) προτιμούν πιο δροσερές θερμοκρασίες μέρα και νύχτα ενώ τα λαχανικά που κάνουν καρπό (π.χ. ντομάτες) προτιμούν θερμές μέρες και νύχτες.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται τακτικό πότισμα μιας και δεν έχουν το πλεονέκτημα της βροχής, της βραδινής ομίχλης ή της πρωινής πάχνης συν το περιορισμό τους μέσα στις γλάστρες. Βέβαια δεν θα χρειάζονται τόσο νερό όσο θα χρειάζονταν έξω αλλά θα χρειάζεται να διατηρείτε την υγρασία τους καθημερινά και να τα ψεκάζετε με λίγο νερό. Τοποθετήστε πιατάκια κάτω από τις γλάστρες και τα δοχεία για να προστατέψετε το πάτωμά σας από τα νερά που θα στραγγίζουν μετά το πότισμα. Ένας υγραντήρας με χρονοδιακόπτη θα είναι πολύ εξυπηρετικός. Επίσης μπορείτε να μεταφέρετε τις γλαστρούλες σας στη μπανιέρα ή τον νιπτήρα για να τα ποτίσετε.

Ένα καλό υγρό οργανικό λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε δυο εβδομάδες, καλά αραιωμένο, εφόσον τα φυτά δεν θα μπορούν να τραβήξουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το χώμα τους που όπως είπαμε είναι περιορισμένο.

Τα φυτά εξωτερικού χώρου δεν πρέπει να μεταφέρονται μέσα γιατί υπάρχει το ρίσκο, μαζί με αυτά να μεταφερθούν και διάφορα παράσιτα που αναπτύσσονται μαζί με τα φυτά.

Χρησιμοποιείστε ένα ελαφρύ μείγμα για γλάστρες και τοποθετήστε τα προσεκτικά και όσο γίνεται απαλά μέσα στις γλάστρες για να μην επηρεάσετε το ριζικό σύστημα και συνεπώς την ανάπτυξη και τη δυνατότητα αποστράγγισης του φυτού.

Δοχεία και γλάστρες για τα φυτά εσωτερικού χώρου
Σχεδόν οποιοδήποτε δοχείο που γίνεται να του ανοίξουμε τρύπες αποστράγγισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη καλλιέργεια λαχανικών. Να έχετε στο νου ότι τα πλαστικά και ιδιαιτέρως τα μεταλλικά δοχεία ζεσταίνονται πιο πολύ και θα χρειάζονται πιο συχνό πότισμα.

Τα κεραμικά δοχεία είναι δημοφιλή αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια από αναψυκτικά, κονσερβοκούτια, λεκάνες κ.α.

Μια καλή ιδέα που θα προσφέρει και εξοικονόμηση χώρου είναι εκτός από τις γλάστρες που θα ακουμπούν κάτω, να έχετε και μερικές κρεμαστές. Κρεμαστές σακούλες φύτευσης και κρεμαστά καλάθια μπροστά από τα παράθυρα επιτρέπουν την καθ' ύψος ανάπτυξη των αναρριχόμενων φυτών όπως οι ντομάτες και τα αγγούρια.

Λαχανικά κατάλληλα για να φυτέψετε σε εσωτερικό χώρο
Πολύ καλά φυτά για εσωτερικούς λαχανόκηπους είναι τα ραπανάκια, τα μαρούλια και γενικότερα αυτά που έχουν πλούσιο φύλλωμα. Στα φυτά που μπορούν να φυτευτούν μέσα επίσης συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια, τα παντζάρια, τα καρότα, το σχοινόπρασο, τα αγγούρια, τα πράσινα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα κολοκύθια. Τα βότανα είναι επίσης μια καλή επιλογή και μεγαλώνουν πολύ καλά σε έναν εσωτερικό κήπο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο παράθυρο της κουζίνας για να είναι κοντά σας όταν μαγειρεύετε.

Πολλά λαχανικά αυτοεπικονιάζονται. Για εκείνα που απαιτούν επικονίαση, όπως τα αγγούρια και τα κολοκύθια, η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα με ένα μαλακό πινέλο για νερομπογιές. Το θηλυκό άνθος σε αγγούρια, κολοκύθια, καρπούζια, κλπ. μπορεί να αναγνωριστεί από τον μικροσκοπικό καρπό που μεγαλώνει ακριβώς κάτω από το λουλούδι. Το αρσενικό δεν έχει τέτοιο καρπό. Προσεκτικά στριφογυρίστε το πινέλο στο αρσενικό λουλούδι για να πάρετε τη γύρη και μετά το ίδιο στο θηλυκό. Για να είστε πιο σίγουροι, επαναλάβετε τη διαδικασία δυο-τρεις φορές.

Τα πλεονεκτήματα των λαχανικών σε εσωτερικό χώρο
Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο επιτρέπει στον καλλιεργητή περισσότερο έλεγχο στις περιβαλλοντικές συνθήκες

Η βροχή, οι ισχυροί άνεμοι, ο καυτός ήλιος και οι παγωνιές δεν επηρεάζουν τα φυτά. Επειδή τα φυτά καλλιεργούνται σε δοχεία, οι συνθήκες του εδάφους μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κάθε φυτού. Τα ζιζάνια θα είναι λίγα ή και ανύπαρκτα και τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε βολικό ύψος για τον κηπουρό όπως τραπέζια, περβάζια παραθύρων, ζαρντινιέρες, σκάλες και ράφια.

Ένας εσωτερικός λαχανόκηπος μπορεί να χρειάζεται κάποια φροντίδα αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Το διαβάσαμε στο noikokyra.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 13 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.