Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλλιεργήστε λαχανικά σε εσωτερικό χώρο

Πέρα από ένα απλό χαλαρωτικό χόμπι, η σκέψη των φρέσκων λαχανικών όλο το
χρόνο κάνει την ιδέα της καλλιέργειας λαχανικών σε εσωτερικό χώρο ακόμα πιο ελκυστική. Ναι, μπορείτε όντως να φτιάξετε έναν υπέροχο λαχανόκηπο σε εσωτερικό χώρο και με λίγη δουλειά να παράγετε πραγματικά νόστιμα λαχανικά όλο το χειμώνα και να εκπλήξετε την οικογένεια και τους φίλους σας με αυτό το νέο ταλέντο σας.

Τα πράσινα φυτά φυτά παράγουν μόνα τους την τροφή τους με τη φωτοσύνθεση. Απορροφούν το φως του ήλιου μέσα στα γεμάτα χλωροφύλλη κύτταρα τους και σαν μικρά εργοστάσια παράγουν άμυλο, λίπη και πρωτεΐνες. Η θρεπτική αξία των λαχανικών μειώνεται ανάλογα με το πόσο διάστημα θα μεσολαβήσει από την ώρα που θα κοπούν μέχρι την ώρα που θα φτάσουν στο τραπέζι μας. Συνεπώς η καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι είναι μια υγιεινή επιλογή ανεξαρτήτως εποχής.

Οι προκλήσεις της καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο
Η φωτοσύνθεση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα τις πρωινές ώρες και μετά σιγά σιγά φθίνει καθώς μειώνεται η ένταση του φωτός. Άρα η ιδανική τοποθεσία για έναν λαχανόκηπο εσωτερικού χώρου είναι μπροστά σε παράθυρα που βλέπουν στο Νότο. Θα χρειαστείτε ένα τραπέζι για να βάλετε επάνω τις γλάστρες σας ώστε να είναι κοντά στο φως. Πιθανότατα θα θέλετε να αγοράσετε και να τοποθετήσετε μερικές ειδικές λάμπες για την ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά χρειάζονται περίπου δέκα ώρες έντονης ηλιοφάνειας για να παράγουν καρπό συνεπώς η χρήση συμπληρωματικού φωτισμού σχεδόν απαιτείται σε έναν εσωτερικό χειμερινό κήπο.

Όπως ένας λαχανόκηπος εξωτερικού χώρου έτσι κι ένας λαχανόκηπος εσωτερικού χώρου περιλαμβάνει λαχανικά που προτιμούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και λαχανικά που προτιμούν υψηλότερες. Προσπαθήστε να πλησιάσετε τις θερμοκρασίες αυτές κατά προσέγγιση. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι ρίζες, οι κόνδυλοι και οι πρασινάδες (π.χ. καρότα, ραπανάκια, σπανάκι κ.α.) προτιμούν πιο δροσερές θερμοκρασίες μέρα και νύχτα ενώ τα λαχανικά που κάνουν καρπό (π.χ. ντομάτες) προτιμούν θερμές μέρες και νύχτες.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται τακτικό πότισμα μιας και δεν έχουν το πλεονέκτημα της βροχής, της βραδινής ομίχλης ή της πρωινής πάχνης συν το περιορισμό τους μέσα στις γλάστρες. Βέβαια δεν θα χρειάζονται τόσο νερό όσο θα χρειάζονταν έξω αλλά θα χρειάζεται να διατηρείτε την υγρασία τους καθημερινά και να τα ψεκάζετε με λίγο νερό. Τοποθετήστε πιατάκια κάτω από τις γλάστρες και τα δοχεία για να προστατέψετε το πάτωμά σας από τα νερά που θα στραγγίζουν μετά το πότισμα. Ένας υγραντήρας με χρονοδιακόπτη θα είναι πολύ εξυπηρετικός. Επίσης μπορείτε να μεταφέρετε τις γλαστρούλες σας στη μπανιέρα ή τον νιπτήρα για να τα ποτίσετε.

Ένα καλό υγρό οργανικό λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε δυο εβδομάδες, καλά αραιωμένο, εφόσον τα φυτά δεν θα μπορούν να τραβήξουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το χώμα τους που όπως είπαμε είναι περιορισμένο.

Τα φυτά εξωτερικού χώρου δεν πρέπει να μεταφέρονται μέσα γιατί υπάρχει το ρίσκο, μαζί με αυτά να μεταφερθούν και διάφορα παράσιτα που αναπτύσσονται μαζί με τα φυτά.

Χρησιμοποιείστε ένα ελαφρύ μείγμα για γλάστρες και τοποθετήστε τα προσεκτικά και όσο γίνεται απαλά μέσα στις γλάστρες για να μην επηρεάσετε το ριζικό σύστημα και συνεπώς την ανάπτυξη και τη δυνατότητα αποστράγγισης του φυτού.

Δοχεία και γλάστρες για τα φυτά εσωτερικού χώρου
Σχεδόν οποιοδήποτε δοχείο που γίνεται να του ανοίξουμε τρύπες αποστράγγισης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη καλλιέργεια λαχανικών. Να έχετε στο νου ότι τα πλαστικά και ιδιαιτέρως τα μεταλλικά δοχεία ζεσταίνονται πιο πολύ και θα χρειάζονται πιο συχνό πότισμα.

Τα κεραμικά δοχεία είναι δημοφιλή αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια από αναψυκτικά, κονσερβοκούτια, λεκάνες κ.α.

Μια καλή ιδέα που θα προσφέρει και εξοικονόμηση χώρου είναι εκτός από τις γλάστρες που θα ακουμπούν κάτω, να έχετε και μερικές κρεμαστές. Κρεμαστές σακούλες φύτευσης και κρεμαστά καλάθια μπροστά από τα παράθυρα επιτρέπουν την καθ' ύψος ανάπτυξη των αναρριχόμενων φυτών όπως οι ντομάτες και τα αγγούρια.

Λαχανικά κατάλληλα για να φυτέψετε σε εσωτερικό χώρο
Πολύ καλά φυτά για εσωτερικούς λαχανόκηπους είναι τα ραπανάκια, τα μαρούλια και γενικότερα αυτά που έχουν πλούσιο φύλλωμα. Στα φυτά που μπορούν να φυτευτούν μέσα επίσης συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια, τα παντζάρια, τα καρότα, το σχοινόπρασο, τα αγγούρια, τα πράσινα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα κολοκύθια. Τα βότανα είναι επίσης μια καλή επιλογή και μεγαλώνουν πολύ καλά σε έναν εσωτερικό κήπο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο παράθυρο της κουζίνας για να είναι κοντά σας όταν μαγειρεύετε.

Πολλά λαχανικά αυτοεπικονιάζονται. Για εκείνα που απαιτούν επικονίαση, όπως τα αγγούρια και τα κολοκύθια, η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα με ένα μαλακό πινέλο για νερομπογιές. Το θηλυκό άνθος σε αγγούρια, κολοκύθια, καρπούζια, κλπ. μπορεί να αναγνωριστεί από τον μικροσκοπικό καρπό που μεγαλώνει ακριβώς κάτω από το λουλούδι. Το αρσενικό δεν έχει τέτοιο καρπό. Προσεκτικά στριφογυρίστε το πινέλο στο αρσενικό λουλούδι για να πάρετε τη γύρη και μετά το ίδιο στο θηλυκό. Για να είστε πιο σίγουροι, επαναλάβετε τη διαδικασία δυο-τρεις φορές.

Τα πλεονεκτήματα των λαχανικών σε εσωτερικό χώρο
Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο επιτρέπει στον καλλιεργητή περισσότερο έλεγχο στις περιβαλλοντικές συνθήκες

Η βροχή, οι ισχυροί άνεμοι, ο καυτός ήλιος και οι παγωνιές δεν επηρεάζουν τα φυτά. Επειδή τα φυτά καλλιεργούνται σε δοχεία, οι συνθήκες του εδάφους μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κάθε φυτού. Τα ζιζάνια θα είναι λίγα ή και ανύπαρκτα και τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε βολικό ύψος για τον κηπουρό όπως τραπέζια, περβάζια παραθύρων, ζαρντινιέρες, σκάλες και ράφια.

Ένας εσωτερικός λαχανόκηπος μπορεί να χρειάζεται κάποια φροντίδα αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Το διαβάσαμε στο noikokyra.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.