Αεροπορικές τραγωδίες που προκλήθηκαν σκοπίμως από τους κυβερνήτες και συγκυβερνήτες των αεροσκαφών.

Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Α320 της Germanwings που εκτελούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας φέρεται ότι το έριξε σκοπίμως στις γαλλικές Άλπεις, σκοτώνοντας τους 150 επιβάτες και το πλήρωμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αεροπορική τραγωδία αποδίδεται όχι σε λάθος, αλλά σε σκόπιμη ενέργεια του κυβερνήτη ή του συγκυβερνήτη.
* 29 Νοεμβρίου 2013: Ο κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Embraer 190 της εταιρείας
LAM της Μοζαμβίκης ρίχνει το αεροπλάνο στη βορειοανατολική Ναμίμπια. Το Embraer 190, στο οποίο επέβαιναν 33 άνθρωποι, είχε απογειωθεί από το Μαπούτο με προορισμό τη Λουάντα, την πρωτεύουσα της Αγκόλας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κυβερνήτης είχε κλειστεί μόνος στο πιλοτήριο, εμποδίζοντας τον συγκυβερνήτη να μπει μέσα, ενώ αγνόησε και όλα τα συστήματα συναγερμού.
* 31 Οκτωβρίου 1999: Ένα Boeing 767 της εταιρείας EgyptAir συντρίβεται στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης, λίγο μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Κάιρο. Σκοτώθηκαν και οι 217 άνθρωποι που επέβαιναν σ' αυτό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συγκυβερνήτης αυτοκτόνησε. Από την ανάλυση των μαύρων κουτιών επιβεβαιώθηκε ότι ο συγκυβερνήτης ήταν μόνος στο πιλοτήριο και, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε, αποσυνέδεσε τον αυτόματο πιλότο και βούτηξε στη θάλασσα. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν πείστηκαν ποτέ από την εξήγηση αυτή, όμως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συγκυβερνήτης αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε κλειστεί στον εαυτό του.
* 19 Δεκεμβρίου 1997: Μισή ώρα μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη, ένα Boeing 737 της σιγκαπουριανής εταιρείας SilkAir βούτηξε σε ένα ποτάμι και συνετρίβη κοντά στο Παλεμπάνγκ, στη Σουμάτρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 104 άνθρωποι. Αμερικανοί ερευνητές συμπέραναν ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους το έριξε για να αυτοκτονήσει, αν και δεν είχαν δεδομένα από τα μαύρα κουτιά, τα οποία είχαν αποσυνδεθεί λίγο πριν από τη συντριβή. Τα μέσα ενημέρωσης έγραφαν τότε ότι ο κυβερνήτης ήταν πνιγμένος στα χρέη, ότι τον είχαν υποβιβάσει και ότι σε βάρος του εκκρεμούσε πειθαρχική δίωξη.
* 21 Αυγούστου 1994: Ο κυβερνήτης ενός ATR-42 της Royal Air Maroc, που εκτελούσε την πτήση από το Αγκαντίρ στην Καζαμπλάνκα, το ρίχνει σκόπιμα στο έδαφος, στην οροσειρά του Άτλαντα, σκοτώνοντας τους 44 επιβάτες του. Η έρευνα στηρίχθηκε κυρίως στα τελευταία λόγια του συγκυβερνήτη ο οποίος ακουγόταν να εκφράζει την κατάπληξή του επειδή ο κυβερνήτης έκανε μη εγκεκριμένους χειρισμούς. Ο κυβερνήτης του είχε απαντήσει: "Να πεθάνω, να πεθάνω...". Οι ερευνητές συμπέραναν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.
9 Φεβρουαρίου 1982: Ο κυβερνήτης ενός DC-8 της Japan Airlines το συντρίβει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, κοντά στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι. Η έρευνα έδειξε ότι ο κυβερνήτης είχε υποστεί μια κρίση αυτοκαταστροφικής μανίας.
Εξάλλου, η αυτοκτονία του κυβερνήτη είναι μια από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την εξαφάνιση, τον Μάρτιο του 2014, της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines. Τα συστήματα επικοινωνιών του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι, απενεργοποιήθηκαν σκοπίμως λίγα λεπτά προτού αλλάξει πορεία και κατευθυνθεί προς τον Ινδικό Ωκεανό.
Πηγή:  topontiki.gr