Το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο «Energean Force» πλεει προς την Καβάλα

Πλώρη για τον κόλπο της Καβάλας βάζει αυτήν την εβδομάδα το πρώτο
ελληνικό γεωτρύπανο «Energean Force», από το Πέραμα όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετασκευής του, προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών ημερησίως.
Τα εγκαίνια του πλωτού γεωτρύπανου προγραμματίζονται για την ερχόμενη Πέμπτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου βρίσκεται από τα τέλη του προηγούμενου έτους για εργασίες ανακαίνισης στις οποίες απασχολήθηκαν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι.
Αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KCA Deutag και πριν μεταφερθεί στο Πέραμα λειτουργούσε στη Δυτική Αφρική.
Το «Energean Force» μπορεί να λειτουργήσει σε θαλάσσια βάθη από 13 έως 220 μ., το μέγιστο βάθος γεώτρησης είναι 6.700 μ. και έχει ανυψωτική δύναμη 450 τόνων. Μπορεί να φιλοξενήσει 116 άτομα προσωπικό και έχει δυνατότητα λειτουργίας με κύματα 2,5 μέτρων ανά 11» και με ταχύτητα ανέμου 40 κόμβους.
Το Energean Force, αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 165 εκατ. ευρώ, της Energean Oil&Gas που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της Καβάλας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 γεωτρήσεις την επόμενη διετία με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Καβάλα για άλλα 15 χρόνια παρά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μειώνει τα έσοδα της εκμετάλλευσης.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose, τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ενώ ήδη η περιοχή έχει παραγάγει 115 εκατ. βαρέλια.
Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο νέες εξέδρες στα κοιτάσματα Β. Πρίνος και Έψιλον (για πρώτη φορά μετά το 1977), δύο νέους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, από το Έψιλον στον Βόρειο Πρίνο και από τον Βόρειο Πρίνο στον Πρίνο και προβλέπει τη δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας. http://olympia.gr/