"Νίκη" κατά της τρόικας με τροπολογία του Μαριά.

Δεκτή έγινε την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετική τροπολογία του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητή Νότη Μαριά με την οποία η Ευρωβουλή διαπιστώνει την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη λειτουργία της ΕΚΤ ως Ανεξάρτητης Αρχής άσκησης νομισματικής πολιτικής και ως μέλους της τρόικας σε προγράμματα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.
Ειδικότερα η Ευρωβουλή κατά την ψήφιση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΚΤ
έτους 2013 υπερψήφισε τροπολογία του Νότη Μαριά με την οποία κάνει αποδεκτές τις Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα  του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Pedro Cruz Villalon της 14ης Ιανουαρίου 2015 στην γνωστή υπόθεση C-62/14 σύμφωνα με τις οποίες πέραν των άλλων γίνεται δεκτό ότι όταν ένα πρόγραμμα λειτουργεί ως μέτρο εντασσόμενο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε είδους άμεση παρέμβαση στα προγράμματα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF».
Αυτό σημαίνει ότι  η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την αποπομπή της ΕΚΤ από την τρόικα.
Μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας του από την Ευρωβουλή ο Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που υπερψήφισαν μαζικά την τροπολογία που υπέβαλα. Με την υπερψήφιση της τροπολογίας αυτής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να σταματήσει η σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς θεωρεί πλέον ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι μέλος της τρόικας και ταυτόχρονα να ασκεί τα καθήκοντα της ως Ανεξάρτητη νομισματική Αρχή.
Και αυτή η εξέλιξη είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας, την Ελλάδα δικαιώνοντας έτσι τη ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η πιστωτική ασφυξία που επιβάλει ο Ντράγκι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσει. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Πηγή:  enikos.gr