Υπερτροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγουμε τις τροφές μας ποικίλλουν. Τις περισσότερες φορές βασικό κριτήριο
αποτελεί, η επίδραση που θα έχουν στον οργανισμό. Αν για παράδειγμα, θα μας βοηθήσουν να έχουμε ένα πιο λαμπερό δέρμα ή πιο δυνατά μαλλιά.

Άλλες φορές, το κριτήριο αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την υγεία μας. Έτσι, κάθε φορά που βλέπουμε μία αλλαγή στο σώμα μας, προσπαθούμε να καταναλώσουμε και την ανάλογη τροφή που θα μας βοηθήσει είτε να αποβάλλουμε υγρά, είτε να ξεφύγουμε από ένα επώδυνο φούσκωμα.

Τι κάνουμε όμως στις περιπτώσεις που νιώθουμε νοητικά κουρασμένοι; Υπάρχουν για αυτή την περίπτωση τροφές που θα μας βοηθήσουν είτε να ξεκουράσουμε τον εγκέφαλό μας είτε να τον κάνουμε να λειτουργήσει με πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς ρυθμούς;

Η απάντηση είναι «ναι» και όλες οι τροφές που μπορούν να δράσουν ευεργετικά στο μυαλό μας, ακολουθούν παρακάτω.

Φακές
Περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1 και μέταλλα, συστατικά τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, περιέχουν σίδηρο που συμβάλλει στη γνωστική λειτουργία των γυναικών, και ψευδάργυρο που είναι ενισχυτικό μνήμης.

Μέντα
Περιέχει βιταμίνη Α που ενισχύει την μαθησιακή ικανότητα και βιταμίνη C που προστατεύει τον εγκέφαλο από μία πιθανή εξασθένηση.

Κουνουπίδι
Μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ που κρατά το μυαλό «κοφτερό» και με το πέρασμα των χρόνων ενισύει τη μνήμη. Επιπλέον  περιέχει φυλλικό οξύ.

Σαρδέλες
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά ο εγκέφαλός σας λατρεύει τα μικρά ψάρια και ειδικά τις σαρδέλες που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12, η οποία ενισχύει τη μνήμη και εμποδίζει την κατάθλιψη. Πρόκειται επίσης για μία πηγή πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω-3 που αποτελούν «βόμβες» υγείας.

Αμύγδαλα
Βοηθούν τη διάθεση και επιβραδύνουν την πνευματική εξασθένηση που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων.

Κάσιους
Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ψευδαργύρου. Παράλληλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενός αμινοξέος της L-τρυπτοφάνης, μίας ουσίας που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας που είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής που συνέεται με το αίσθημα χαράς. Στην περίπτωση λοιπόν που η διάθεσή σας παίρνει τον κατήφορο, μία χούφτα κάσιους είναι το απόλυτο φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Μαύρη σοκολάτα
Το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος.

Κανέλα
Ένα κουταλάκι στο γάλα ή τον καφέ, ενισχύει την γνωστική επεξεργασία και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην αύξηση της μνήμης, στην εστίαση, στη προσοχή και μειώνει κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Επίσης, συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς και στην αποφυγή των πονοκεφάλων.


Το διαβάσαμε στο: tro-ma-ktiko.gr