Τηγανητές πατάτες: μειώνουν το άγχος!

Τηγανητές πατάτες: Τελικά η κατανάλωση τους έχει και τα θετικά της!


Οι τηγανητές πατάτες δικαιώθηκαν! Πόσες προειδοποιήσεις ακούμε από γιατρούς, σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες από τις τηγανητές πατάτες. Το αγαπημένο φαγητό για το... 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι απαγορευμένος καρπός κυρίως για ευπαθείς οργανισμούς αλλά πλέον υπάρχουν και θετικά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Neuroscience, η προτίμησή μας στις τηγανητές πατάτες, ειδικά όταν είμαστε αγχωμένοι, οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν άγχος, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της «ορμόνης του έρωτα» στο αίμα.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε αρουραίους, έδειξε ότι η αντίδρασή τους σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπως είναι ο εγκλεισμός, διαφοροποιήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα αλατιού που είχαν στο σώμα τους.

Σε εκείνους με υψηλά επίπεδα αλατιού, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, οι υπερνατριαιμικοί, όπως λέγονται όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό τους, συνήλθαν πιο σύντομα από την κρίση άγχους.

Όσο για την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την ικανότητά μας να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς, παρατηρήθηκε αυξημένη απελευθέρωση σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου. Και μιας και οι κοινωνικές επαφές συχνά μας αγχώνουν, η ορμόνη αυτή θεωρείται από τους ειδικούς κρίσιμη για την καταπολέμηση του άγχους.

Τέλος, ας μην παραβλέπουμε και το αίσθημα της δίψας που μας προκαλούν οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο οργανισμός είναι προετοιμασμένος όταν αντιμετωπίζει αυτό το στρεσογόνο αίσθημα να υπερβαίνει τον φόβο και το άγχος. Έτσι, όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά, θέτουμε σε λειτουργία τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του άγχους.

 madata.gr