Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Βόμβα» Σταθάκη: Ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθούν «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών σε ξένα funds

Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις με τη διαδικασία φαστ τρακ ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, εξειδικεύοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοικτό παράθυρο και για την πώληση «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds.
Ο κ. Σταθάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά να αλλάξει ο νόμος που αφορά το ρόλο και τη λειτουργία της γενικής διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου καθώς και του οργανισμού Enterprise Greece. Μεταξύ των αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να κατέβει το όριο των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου μία επένδυση να χαρακτηριστεί στρατηγική και να απολαύσει τις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησής της, καθώς και να έχει πιο ευέλικτες διαδικασίες.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, θα αναβαθμιστεί η γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων ώστε να αναλάβει την αρμοδιότητα για την υποβολή των προτάσεων στο σχέδιο Γιούνκερ. Τα σχέδια στην ίδια υπηρεσία θα προωθούνται για άμεση ωρίμανση και αδειοδότηση χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Θα αναβαθμιστεί επίσης η λειτουργία του Enterprise Greece ώστε να υποστηρίζει την υποβολή προτάσεων από φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την αξιοποίηση των τμημάτων της ακίνητης περιουσίας.
«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
 
Στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης για το αν τελικά τα "κόκκινα" δάνεια θα μπορούν να πουληθούν σε distress funds.
Ο υπουργός για πρώτη φορά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή της δυνατότητας μεταβίβασής τους από τις τράπεζες σε funds, ακόμη και για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως "το θέμα είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς".Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που θα αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, είπε πως θα ετοιμαστεί στο τέλος του χρόνου.
ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
 
Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.
Ο νέος νόμος θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωργαφικά κριτήρια, όπως είπε ο υπουργός. Στο επίκεντρό του θα βρίσκονται τα επιχειρηματικά δίκτυα, η νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι επιστήμονες.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμμείς υποθέσεις (επενδύσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί) του παλιού αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Σταθάκης είπε ότι διερευνούνται δύο λύσεις είτε η μετάταξή τους σε άλλα κίνητρα όπως φοροπαλλαγές ή η σύναψη νέου δανείου από την ΕΤΕπ.
 
ΕΣΠΑ
Τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που δίνουν επιδότηση ακόμη και 100% για την έναρξη νέων αλλά και την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 και σήμερα η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην προδημοσίευσή τους, με σκοπό να γίνει διαβούλευση ενός μήνα και περί τα τέλη του χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής προτάσεων. Τα προγράμματα που θα έχουν δύο κύκλους υποβολής προτάσεων είναι:
1. Η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν γεννηθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 1991 και είναι άνεργοι είτε ασκούν επαγγελματική δραστηριότητας χωρίς αυτή να είναι με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επιδοτούνται κατά 100% δαπάνες από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος είναι ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος κύκλος 32,5 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι 2.200 πτυχιούχοι και σκοπός είναι η δημιουργία και 500 θέσεων εργασίας.
2. Νεοφυής επιχειρηματικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθούν κατά 100% δαπάνες έως 60.000 ευρώ. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν 2.500 νέες επιχειρήσεις με 4.500 νέες θέσεις εργασίας.
3. Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους οκτώ επιλεγμένους κλάδους του επιχειρησιακού προγράμματος "Επανεκκίνηση". Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 130 εκατ. ευρώ με δύο κύκλους, ο πρώτος στα 52 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος στα 78 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν κατά 40% δαπάνες από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ η ενίσχυση θα προσαυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε όσους αυξήσουν το προσωπικό. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν 1.600 με 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
4. Ενίσχυση μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 50 εκατ. ευρώ με τους δύο κύκλους να είναι στα 20 και 30 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Το ποσοστό επιδότησης είναι 40% για δαπάνες 15.000 έως 150.000 ευρώ. Το ποσοστό μπορεί να προσαυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με την αύξηση του προσωπικού. Σκοπός είναι να ενισχυθούν 600 με 700 τουριστικές επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.
 
ΑΥΚΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς για το αν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, απάντησε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το ανεκτέλεστο των έργων αυτών ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ και είναι δύσκολο να καλυφθούν από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.
ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Διαφοροποιημένη θέση σε σχέση με του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη οι νέες επενδύσεις να έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ρωτήθηκε για την πρόσφατη εμπλοκή που προκλήθηκε στις Σκουριές: "Σε ό,τι αφορά τις Σκουριές το πρόβλημα προκύπτει από το θεσμικό κενό που υπάρχει στα ορυχεία και την εξορυκτική δραστηριότητα. Αυτό έχει επιφέρει διαφορετικές ερμηνείες. Πάντως στη στρατηγική μας για την προσέλκυση επενδύσεων επιμένουμε στο ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα".
Χρήστος Κολώνας http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παροχές και εκλογές

Από την έντυπη έκδοση Της Νικόλ Λειβαδάρη         O Γιάννης Στουρνάρας είπε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021 θα κλείσει στο 7% αντί του συγκρατημένου 6,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η ING αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη από το 5,3% στο 6,6%, και οι ακόμη πιο αισιόδοξοι, όπως η Citigroup,

Σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου

Υλικά 2 φλ. τσαγιού βούτυρο μαλακό 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις Εκτέλεση Βήμα 1 Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Φωτιά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Με 45% άνοδο ξεκινάει η διανομή την Παρασκευή

  Η τιμή του αργού πετρελαίου που καθημερινά παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, έχει προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε παράγωγα του αλλά και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινάει επισήμως η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης τα...

Αυστραλία – Η Μελβούρνη ετοιμάζεται να βγει από το lockdown παρά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού

Η Μελβούρνη θα βγει από το πολύμηνο lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κοροναϊού την επόμενη εβδομάδα, χάρη στον ταχύτερο του προσδοκωμένου εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19, ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους.

Ψητές πατάτες με παρμεζάνα

Υλικά 6 κ. σ. βούτυρο λιωμένο 3 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα 8 μεσαίες πατάτες κομμένες στη μέση   

Έτος πλειστηριασμών το 2022

Της Ειρήνης Σακελλάρη Οι ανακτήσεις των κόκκινων δανείων θα έρθουν σε πρώτο πλάνο το 2022 αφού αυτό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία του Ηρακλή ενώ θα βάλει οριστικά στην άκρη σκέψεις οι εγγυήσεις επί των τιτλοποιήσεων να βαρύνουν το κρατκό χρέος.

Ταμείο Ανάκαμψης με… «μνημονιακούς όρους»

Οι Βρυξέλλες «καρφώνου ν» τον Σκυλακάκη για 15 προαπαιτούμενα και πάνε πίσω την εκταμίευση Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, ύψους 3,5 δισ. ευρώ,

Στη «λίθινη εποχή» η τηλεόραση...

Παγιδευμένη στη «λίθινη εποχή» παραμένει η τηλεόραση στην Ελλάδα, εξαιτίας της διετούς αδράνειας της κυβέρνησης και του ΕΣΡ. 

Πίτα με πράσα και μαραθοτύρι.Μια εύκολη πίτα χωρίς φύλλο.

1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες 1 κιλό κρεμμύδια λευκά κομμένα σε φέτες 300 γρ. φινόκιο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη

Εγκαταλείπεται ο ελληνικός αμπελώνας – Πού οφείλεται

Τις τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα, επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία εξέλιξης των φυτεμένων εκτάσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΚΕΟΣΟΕ.