Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Βόμβα» Σταθάκη: Ανοικτό το ενδεχόμενο να πουληθούν «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών σε ξένα funds

Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις με τη διαδικασία φαστ τρακ ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, εξειδικεύοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοικτό παράθυρο και για την πώληση «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds.
Ο κ. Σταθάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά να αλλάξει ο νόμος που αφορά το ρόλο και τη λειτουργία της γενικής διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου καθώς και του οργανισμού Enterprise Greece. Μεταξύ των αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να κατέβει το όριο των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου μία επένδυση να χαρακτηριστεί στρατηγική και να απολαύσει τις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησής της, καθώς και να έχει πιο ευέλικτες διαδικασίες.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, θα αναβαθμιστεί η γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων ώστε να αναλάβει την αρμοδιότητα για την υποβολή των προτάσεων στο σχέδιο Γιούνκερ. Τα σχέδια στην ίδια υπηρεσία θα προωθούνται για άμεση ωρίμανση και αδειοδότηση χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Θα αναβαθμιστεί επίσης η λειτουργία του Enterprise Greece ώστε να υποστηρίζει την υποβολή προτάσεων από φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την αξιοποίηση των τμημάτων της ακίνητης περιουσίας.
«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»
 
Στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης για το αν τελικά τα "κόκκινα" δάνεια θα μπορούν να πουληθούν σε distress funds.
Ο υπουργός για πρώτη φορά δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή της δυνατότητας μεταβίβασής τους από τις τράπεζες σε funds, ακόμη και για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε πως "το θέμα είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς".Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που θα αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, είπε πως θα ετοιμαστεί στο τέλος του χρόνου.
ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
 
Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.
Ο νέος νόμος θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωργαφικά κριτήρια, όπως είπε ο υπουργός. Στο επίκεντρό του θα βρίσκονται τα επιχειρηματικά δίκτυα, η νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι επιστήμονες.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμμείς υποθέσεις (επενδύσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί) του παλιού αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Σταθάκης είπε ότι διερευνούνται δύο λύσεις είτε η μετάταξή τους σε άλλα κίνητρα όπως φοροπαλλαγές ή η σύναψη νέου δανείου από την ΕΤΕπ.
 
ΕΣΠΑ
Τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που δίνουν επιδότηση ακόμη και 100% για την έναρξη νέων αλλά και την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.
Οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 και σήμερα η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην προδημοσίευσή τους, με σκοπό να γίνει διαβούλευση ενός μήνα και περί τα τέλη του χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής προτάσεων. Τα προγράμματα που θα έχουν δύο κύκλους υποβολής προτάσεων είναι:
1. Η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν γεννηθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 1991 και είναι άνεργοι είτε ασκούν επαγγελματική δραστηριότητας χωρίς αυτή να είναι με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επιδοτούνται κατά 100% δαπάνες από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος είναι ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος κύκλος 32,5 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι 2.200 πτυχιούχοι και σκοπός είναι η δημιουργία και 500 θέσεων εργασίας.
2. Νεοφυής επιχειρηματικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 120 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθούν κατά 100% δαπάνες έως 60.000 ευρώ. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν 2.500 νέες επιχειρήσεις με 4.500 νέες θέσεις εργασίας.
3. Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους οκτώ επιλεγμένους κλάδους του επιχειρησιακού προγράμματος "Επανεκκίνηση". Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 130 εκατ. ευρώ με δύο κύκλους, ο πρώτος στα 52 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος στα 78 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν κατά 40% δαπάνες από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ η ενίσχυση θα προσαυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε όσους αυξήσουν το προσωπικό. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν 1.600 με 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
4. Ενίσχυση μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 50 εκατ. ευρώ με τους δύο κύκλους να είναι στα 20 και 30 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Το ποσοστό επιδότησης είναι 40% για δαπάνες 15.000 έως 150.000 ευρώ. Το ποσοστό μπορεί να προσαυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με την αύξηση του προσωπικού. Σκοπός είναι να ενισχυθούν 600 με 700 τουριστικές επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.
 
ΑΥΚΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς για το αν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ, απάντησε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το ανεκτέλεστο των έργων αυτών ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ και είναι δύσκολο να καλυφθούν από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ.
ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Διαφοροποιημένη θέση σε σχέση με του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη οι νέες επενδύσεις να έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ρωτήθηκε για την πρόσφατη εμπλοκή που προκλήθηκε στις Σκουριές: "Σε ό,τι αφορά τις Σκουριές το πρόβλημα προκύπτει από το θεσμικό κενό που υπάρχει στα ορυχεία και την εξορυκτική δραστηριότητα. Αυτό έχει επιφέρει διαφορετικές ερμηνείες. Πάντως στη στρατηγική μας για την προσέλκυση επενδύσεων επιμένουμε στο ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα".
Χρήστος Κολώνας http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.