Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο - Κραχ στα δημόσια ταμεία


Της Μαρίας Βουργάνα
Τα χρέη προς το Δημόσιο «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και απειλούν με εκτροχιασμό τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι φορολογούμενοι μετά τα απανωτά φορολογικά
«χτυπήματα» που έχουν δεχθεί, τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και την έκρηξη της ανεργίας έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία.
Τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» απότομα φθάνοντας σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Μέσα σε έναν μόνο μήνα, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο οι οφειλές που δεν εξοφλήθηκαν είχαν διαμορφωθεί στα 645 εκατ. ευρώ. Έτσι μέσα στις εκλογές πολλοί επέλεξαν να μην πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ απλήρωτα έμειναν και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά.
Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 8,392 δισ. ευρώ από 6,923 δισ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ ξεπερνώντας τα 80,4 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη ροκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η «τρύπα» στα δημόσια ταμεία να ανοίξει πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Ήδη εκφράζονται φόβοι για μεγάλη έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τους επόμενους μήνες, καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή μαζεμένων φόρων και τελών για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ειδικότερα θα πρέπει να πληρωθούν η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ του 2015, τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, ο αυξημένος φόρος πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 8,392 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έχουν εισπραχθεί 1,254 δισ. ευρώ, ενώ 185 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Επίσης οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο εννεάμηνο στο 1,36 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προέβλεπε την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.
Έλεγχοι 
Στο ελεγκτικό πεδίο καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες. Καθυστερήσεις που αποδίδονται στην έλλειψη υπαλλήλων, αλλά και τεχνικών μέσων, ενώ θεωρείται αδύνατον πλέον να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Την ίδια ώρα οι φορο-ελεγκτές φαίνεται πως κυνηγούν... φαντάσματα. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ενώ ολοκλήρωσε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 276 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα ύψους 1,23 δισ. ευρώ, υπολογίζει ότι τελικά θα εισπραχθούν 332,91 εκατ. ευρώ.
Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα 897,41 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν αφορούν υποθέσεις με χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα, όπως ανύπαρκτοι, πτωχοί ή εξαφανισμένοι φορολογούμενοι και υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Δηλαδή, το Δημόσιο δεν θα τα εισπράξει ποτέ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 282,29 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.
Στο ίδιο διάστημα το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), είχε σε εξέλιξη 1.294 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 336 ελέγχους, όταν ο στόχος είναι φέτος να ελεγχθούν συνολικά 900 υποθέσεις.
Στο εννεάμηνο το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 195,9 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

Κέικ σοκολάτας με 2 μόνο υλικά από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά 300 γρ.κλασική κουβερτούρα 4 μεσαία αυγά Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας Εκτέλεση Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μας.