«Στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο - Κραχ στα δημόσια ταμεία


Της Μαρίας Βουργάνα
Τα χρέη προς το Δημόσιο «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και απειλούν με εκτροχιασμό τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι φορολογούμενοι μετά τα απανωτά φορολογικά
«χτυπήματα» που έχουν δεχθεί, τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και την έκρηξη της ανεργίας έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία.
Τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» απότομα φθάνοντας σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Μέσα σε έναν μόνο μήνα, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο οι οφειλές που δεν εξοφλήθηκαν είχαν διαμορφωθεί στα 645 εκατ. ευρώ. Έτσι μέσα στις εκλογές πολλοί επέλεξαν να μην πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ απλήρωτα έμειναν και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά.
Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 8,392 δισ. ευρώ από 6,923 δισ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ ξεπερνώντας τα 80,4 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη ροκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η «τρύπα» στα δημόσια ταμεία να ανοίξει πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Ήδη εκφράζονται φόβοι για μεγάλη έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τους επόμενους μήνες, καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή μαζεμένων φόρων και τελών για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ειδικότερα θα πρέπει να πληρωθούν η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ του 2015, τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, ο αυξημένος φόρος πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 8,392 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έχουν εισπραχθεί 1,254 δισ. ευρώ, ενώ 185 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Επίσης οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο εννεάμηνο στο 1,36 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προέβλεπε την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.
Έλεγχοι 
Στο ελεγκτικό πεδίο καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες. Καθυστερήσεις που αποδίδονται στην έλλειψη υπαλλήλων, αλλά και τεχνικών μέσων, ενώ θεωρείται αδύνατον πλέον να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Την ίδια ώρα οι φορο-ελεγκτές φαίνεται πως κυνηγούν... φαντάσματα. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ενώ ολοκλήρωσε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 276 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα ύψους 1,23 δισ. ευρώ, υπολογίζει ότι τελικά θα εισπραχθούν 332,91 εκατ. ευρώ.
Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα 897,41 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν αφορούν υποθέσεις με χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα, όπως ανύπαρκτοι, πτωχοί ή εξαφανισμένοι φορολογούμενοι και υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Δηλαδή, το Δημόσιο δεν θα τα εισπράξει ποτέ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν από πλήρεις και μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις 282,29 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα.
Στο ίδιο διάστημα το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), είχε σε εξέλιξη 1.294 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 336 ελέγχους, όταν ο στόχος είναι φέτος να ελεγχθούν συνολικά 900 υποθέσεις.
Στο εννεάμηνο το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 195,9 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/