28η Οκτωβρίου 1940: Η Αντίσταση των Κρητών μέσα από τα γερμανικά αρχεία

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αντίσταση των Κρητών μέσα από τα γερμανικά αρχεία που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού».


Η εκδήλωση εντάσσεται στο διευρυμένο κύκλο δραστηριοτήτων υπό τον γενικό τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με αφορμή την 12η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ενώ παράλληλα συνδέεται και με την εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Περιλαμβάνει παρουσίαση από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, στοιχείων και ντοκουμέντων, που προέρχονται από τα αρχεία της Βέρμαχτ, τα οποία επεξεργάζεται η ΔΙΣ και ομιλία για την Αντίσταση των Κρητών, τόσο στη Μάχη της Κρήτης, όσο και στη συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων, εντάσσεται και ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ: ΜΠΛΟΚ 15 (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ) – ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, μήκους 14 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, ώρα εκκίνησης 09.00 το πρωί. Ο λαϊκός αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ 15 στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και θα καταλήξει στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές. Τον διοργανώνει το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Οι δρομείς θα είναι φορείς των μηνυμάτων που πετούσαν από τα γερμανικά καμιόνια οι μελλοθάνατοι, καθώς μαζί με τον αριθμό συμμετοχής των δρομέων θα είναι τυπωμένα μηνύματα των αγωνιστών. http://www.onalert.gr