Αγρότες έτοιμοι για... μπλόκα

Με αγωνιστικές διαθέσεις προσήλθαν αγρότες από όλα τα σημεία της χώρας στη χθεσινή σύσκεψη που κάλεσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας
Λάρισας, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι για την καθιερωμένη έξοδο των τρακτέρ στα μπλόκα, προοπτική που αναμένεται και για τον φετινό χειμώνα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το μαζικό «παρών» των αγροτών, που μεταφράζεται στην εκπροσώπηση πάνω από 100 αγροτικών συλλόγων από όλους τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και 10 ομοσπονδιών, δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε μια περίοδο που τα αγροτικά προβλήματα παραμένουν οξυμένα.
«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε για να κερδίσουμε την παραμονή στα χωριά μας και τη συνέχιση της παραγωγής μας. Συνεχόμενος αγώνας. Δεν υποχωρούμε» δηλώνει με έμφαση στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Τζέλας από την Επιτροπή των Μπλόκων και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.
Η σύσκεψη κατέληξε στον προγραμματισμό νέας ευρείας συνάντησης των αγροτών εντός του Δεκεμβρίου, οπότε θα συντονιστούν οι περαιτέρω αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο εντός του Νοεμβρίου, έως τη νέα σύσκεψη, οι αγρότες αποφάσισαν να προβούν σε ενέργειες τοπικού επιπέδου, με μορφές κινητοποίησης όπως καταλήψεις σε γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και επαρχιακές συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα καθώς και σε δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα και ανάδειξης των υφιστάμενων προβλημάτων.
Συνοπτικά, τα βασικότερα αιτήματα των αγροτών εστιάζουν σε ζητήματα γύρω από το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το αυξημένο κόστος παραγωγής και ενέργειας για τις αγροτικές καλλιέργειες, τις αποζημιώσεις και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ κ.λπ. Στο συγκεκριμένο «μείγμα» προβλημάτων και μιας κατεύθυνσης που οδηγεί τη γη σε χέρια λίγων, όπως εξηγούν αγρότες, έρχεται να προστεθεί η πρακτική των «ανοιχτών τιμών» από πλευράς εμποροβιομηχάνων, με τους παραγωγούς να δίνουν το προϊόν τους σε τιμή άγνωστη που καθορίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο οι αγρότες διεκδικούν τον καθορισμό ικανοποιητικής κατώτερης εγγυημένης τιμής για όλα τα αγροτικά προϊόντα. http://www.efsyn.gr