Οι Κήποι… από πέτρα της Ηπείρου Απόδραση στο παραδοσιακό χωριό

Σε απόσταση 39 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα ένα χωριό χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο μοιάζει σαν ψεύτικο, σαν ένας πίνακας ζωγραφικής.
Και μπορεί ολόκληρο το χωριό να είναι χτισμένο παραδοσιακά από πέτρα, ωστόσο ονομάζεται «Κήποι» καθώς οφείλει το όνομά του στους
πολλούς κήπους που υπάρχουν στην περιοχή.
Οι Κήποι Ζαγορίου είναι ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της περιοχής. Διατηρεί αρκετά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής και ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στα λιθόστρωτα καλντερίμια και να δει τα χαγιάτια με τα τοξοειδή ανοίγματα και τα λίθινα σπίτια.
Φημίζεται επίσης για τις άψογα διατηρημένες βρύσες με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το ψηλό καμπαναριό με το ρολόι και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο, ωστόσο το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν την τιμητική τους, ιδιαίτερα όταν τα τζάκια αρχίζουν να καπνίζουν.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη, πιο κάτω το πέτρινο γεφύρι του Μύλου, ενώ στην έξοδο του χωριού το γεφύρι του Πετσώνη.
Το χωριό, όπως και ολόκληρη η περιοχή περιτριγυρίζεται από πληθώρα πέτρινων γεφυριών που εξασφάλιζαν τις προσβάσεις των κατοίκων στα διάφορα σημεία. Επιπλέον, στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο γεφύρι του Κόκορη.
Βλέποντας κανείς το χωριό από μακριά συνειδητοποιεί ότι είναι χτισμένο όλο από πέτρα και ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος. Όντας ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός στην περιοχή, οι Κήποι προσφέρουν πολλές επιλογές όσον αφορά στη διαμονή και τη φιλοξενία των επισκεπτών.
Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι δε θα φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τις παραδοσιακές πίτες και τα τοπικά εδέσματα. Επιπλέον αξίζει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το μουσείο του Αγάπιου Τόλη με την εξαιρετική συλλογή λαογραφικού υλικού.
Η απόδραση στους Κήπους και σε όλη την περιοχή στα Ζαγοροχώρια θα σας μείνει αξέχαστη! kipoipr2 kipoipr3 kipoipr4 kipoipr5 kipoip1 kipoip2 kipoip3http://www.newsbeast.gr