Πήραν τα... βουνά κατά των ανεμογεννητριών

Στα βουνά της περιοχής τους ανηφόρισαν εκατοντάδες πολίτες από τη Σητεία, την Ιεράπετρα και τα γύρω ορεινά χωριά προκειμένου να προστατέψουν τον τόπο τους από τη νέα επέλαση των βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια της εταιρίας ΤΕΡΝΑ να εγκαταστήσει δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 81MW με 27 ανεμογεννήτριες μεγάλου τύπου (ύψος 125 μ. και με διάμετρο ρότορα 90 μ.) στην περιοχή του χωριού Σίτανος, το οποίο έχει ήδη δεχτεί τεράστια υποβάθμιση από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ.

Διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών στη Σίτανο της Σητείας
Το ραντεβού της κινητοποίησης δόθηκε στο σημείο που έχει τοποθετηθεί ένας τεράστιος ανεμολογικός ιστός (χωρίς ακόμα να έχει ορθωθεί). Όπως κατήγγειλαν, η τοποθέτηση του ιστού αυτού είναι το πρώτο στάδιο πριν από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς αρχικά γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις.
Μάλιστα στο σημείο έχει τοποθετηθεί και τροχόσπιτο, στο οποίο διαμένουν υπάλληλοι security, οι οποίοι φυλάσσουν μέρα-νύχτα την περιουσία της εταιρίας.
Στο κάλεσμα για κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν πάνω από 300 άτομα από όλα τα γύρω χωριά (Καρύδι, Κατσιδώνι, Μόχλος, Ξερόκαμπο και Ζάκρο), οι οποίοι απαίτησαν να σταματήσει κάθε εργασία και να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με την οποία ζητείται η διακοπή όλων των σχετικών έργων, τουλάχιστον μέχρι να καταρτιστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για την Κρήτη.  

Διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών στη Σίτανο της Σητείας
Συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών της περιοχής αλλά και μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, ενώ οι διοργανωτές τονίζουν πως σε περίπτωση που υψωθεί ο ανεμολογικός ιστός, οι επενδυτές θα βρουν μπροστά τους μια λαοθάλασσα αντιδρούντων στην καταστροφή του τόπου τους.

Διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών στη Σίτανο της Σητείας http://www.efsyn.gr