Γνωρίστε το σπήλαιο Μελιδονίου

Περίπου 18 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό στο νομό Ρεθύμνου βρίσκεται το σπήλαιο Μελιδονίου. Oνομάζεται επίσης και Γεροντόσπηλιος και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το σπήλαιο διακρίνεται από
αψιδωτή είσοδο με θέα τον Ψηλορείτη, ενώ εσωτερικά αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα με έντονη κλίση και πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο.
Έχει πολύ σπουδαία σημασία από ιστορικής αλλά και αρχαιολογικής μεριάς ενώ υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια.
Επιπλέον, το γεγονός που το έχει κάνει ιδιαίτερα γνωστό και αυξάνει την ιστορική του σημασία είναι ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 370 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στο εσωτερικό του, αρνούμενα να παραδοθούν, πέθαναν από ασφυξία.
Το περιστατικό έγινε, σύμφωνα με αναφορές, τον Οκτώβριο του 1823. Όταν ο Χουσείν Μπέης πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα αυτή στην οποία είχαν καταφύγει, κύκλωσε το σπήλαιο, με το στρατό του και τους ζήτησε να παραδοθούν.
Εκείνοι αρνήθηκαν και μετά από πολιορκία μηνών, οι Τούρκοι έριξαν εύφλεκτες ύλες από το άνοιγμα της κορυφής του σπηλαίου και έβαλαν φωτιά. Έτσι άφησαν την τελευταία τους πνοή ενώ πλέον στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει τοποθετηθεί οστεοφυλάκιο.
Σταλακτίτες και σταλαγμίτες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα στο εσωτερικό του σπηλαίου και προσφέρουν ένα ονειρικό θέαμα στον επισκέπτη.
Επιπλέον ογκώδεις βράχοι δίνουν μια άλλη, ιδιαίτερη αίσθηση και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περνούν από τη μία αίθουσα στην άλλη. Η «αίθουσα των βράχων» και ο «Θάλαμος της Καταβόθρας» είναι μερικές από αυτές.
Η επίσκεψη στο σπήλαιο αποτελεί σίγουρα μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία που ανταμείβει τον επισκέπτη.
spilaio-melidoniou-2 spilaio-melidoniou-3 spilaio-melidoniou-4 spilaio-melidoniou-5 spilaio-melidoniou-6 spilaio-melidoniou-1
http://www.newsbeast.gr