Ο ΣΕΒ τα «βρήκε» με την Βελκουλέσκου: Ζητά ομαδικές απολύσεις, πάγωμα κατώτατου μισθού

Ρήγμα στο εσωτερικό των εργοδοτικών οργανώσεων προέκυψε μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο ΣΕΒ τα «βρήκε» με την Ντέλια Βελκουλέσκου σε κρίσιμα θέματα όπως οι ομαδικές απολύσει ενώ φέρεται να ζήτησε πάγωμα του κατώτατου μισθού για δύο χρόνια.  

 «Ούτε πάνω ούτε κάτω ο κατώτατος μισθός για τα επόμενα δύο χρόνια», ήταν η θέση που προέβαλε ο ΣΕΒ. Υπενθυμίζουμε ότι οι θεσμοί απέρριψαν από το πρώτο ραντεβού τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Οι μισθοί των Ελλήνων αυξάνονταν περισσότερο από τους μισθούς των Γερμανών». «Γι αυτό έφταιγε κυρίως το παλιό σύστημα, της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων». «Οι μισθοί αυξάνονταν γρηγορότερα από την παραγωγικότητα κι αυτό ήταν από τις βασικές αιτίες δημιουργίας των σημερινών ελλειμμάτων», είπαν άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών, αποκαλώντας «κορπορατισμό» το παλιό σύστημα και βάζοντας πάγο το αίτημα για επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου υποστήριξε πως το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν «στρεβλό» και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα και στα σημερινά ελλείμματα.
Οι εργοδότες απάντησαν πως το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό κόστος αλλά η σταθερότητα του περιβάλλοντος και η αποεπένδυση που εντείνεται.
Σύμφωνα με το Protothema, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων είπαν: «Παρά την τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους και τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος έχουμε υποχωρήσει αντί να κερδίσουμε σε θέσεις ανταγωνιστικότητας. Άλλωστε προφανώς ο σκοπός της Ε.Ε. είναι να συγκλίνουν οι μισθοί και παρά τις αυξήσεις των προηγούμενων ετών ποτέ δεν πλησιάσαμε το επίπεδο των γερμανικών μισθών».
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ σε αντίθεση με το ΣΕΒ επιθυμούν την επαναφορά των διαπραγματεύσεων τόσο για τον κατώτατο μισθό όσο και για τους κλαδικούς μισθούς. Ωστόσο και οι τρεις εργοδοτικοί φορείς θεωρούν «στρέβλωση» τη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος να προσφεύγει μονομερώς στον ΟΜΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η δυνατότητα επανήλθε μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2014.
«Οι διαιτητικές αποφάσεις που δίνουν αυξήσεις είναι εκτός πραγματικότητας και δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων.
Ο ΣΕΒ επιθυμεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε έκτακτες περιπτώσεις για τη διάσωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων ενώ η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση του ποσοστού απολύσεων από 5% σε 10% όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Κοστέλο εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο ενώ για τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους επιφυλάχθηκε να συμβουλευτεί τους νομικούς συμβούλους του.
http://www.koolnews.gr