"Θέμα χρόνου η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη"

H κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου, κατά τον γνωστότερο οικονομολόγο της Γερμανίας, Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο λόγος για την κρίση της οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.
«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από
χρόνο σε χρόνο» είπε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Welt. «Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική».
«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη γερμανική εφημερίδα.
H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και πάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» ανέφερε. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της.
Επίσης, σημείωσε ο κ. Ζιν, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ηδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί».
Μάλιστα, από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία, σημειώνει η Welt, η οποία υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη, ότι δηλαδή η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ίδια και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς στις αρχές Οκτωβρίου.
Ρέντσι: Οι δαπάνες μας θα μειωθούν όταν η ΕΕ αρχίσει να δίνει ένα χέρι για το προσφυγικό
Στις δαπάνες της χώρας του για το προσφυγικό και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.
«Aν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συζητήσει και να εκφράσει κάποιες ενστάσεις σχετικά με τις δαπάνες μας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, έχω μια λαμπρή ιδέα: ας αρχίσουν, πρώτα, να μας δίνουν ένα χέρι από την στιγμή που επικρατούν οι εγωισμοί και όχι η αλληλεγγύη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Μόλις η Ένωση αρχίσει να μας βοηθά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, θα δείτε ότι οι σχετικές δαπάνες στην Ιταλία θα μειωθούν», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.
Με αναφορά στον προϋπολογισμό του ιταλικού δημοσίου, ο οποίος πρόκειται να αποσταλεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «μετά από σειρά ετών κατά τα οποία οι πολιτικοί ζητούσαν θυσίες από τις πολίτες, η κυβέρνησή του προσπαθεί να τους επιστρέψει κάποια χρήματα, έστω και αν οι καιροί είναι οπωσδήποτε δύσκολοι».
Υπογράμμισε, δε, ότι πρόκειται να στηριχθεί η δημόσια υγεία, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (υπό τον όρο να επενδύουν χρήματα και οι επιχειρηματίες), και να μειωθούν τα πρόστιμα και οι τόκοι για τους πολίτες που οφείλουν χρήματα στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη Τρίτη, ο Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι στο επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο θα συνοδεύεται, μεταξύ των άλλων, από τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι, από την δήμαρχο του μικρού νησιού της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι, και από την Ιταλίδα παραολυμπιονίκη της ξιφασκίας Μπέμπε Βίο.
Πηγή:  News247.gr