Περπατώντας στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης βρίσκεται η Παλιά Πόλη, η οποία αποτελεί και τον ιστορικό πυρήνα της.
Η πόλη οικοδομήθηκε πάνω σε ερείπια από μεγάλο σεισμό με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζότανε από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης.

Η Παλιά Πόλη αποτελεί το σημαντικότερο σημείο της Ξάνθης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους επισκέπτες. Περπατώντας κανείς εκεί θα δει αρχοντικά σπίτια και σπίτια εργατών τα οποία διασώζονται χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε και ο οποίος απαγόρευε οποιαδήποτε εξωτερική αλλαγή των κατοικιών.
Επιπλέον στην Παλιά Πόλη βρίσκεται και το παλιό δημαρχείο της πόλης, που ανήκε στον καπνέμπορο Μωυσή και θεωρείται από τα ωραιότερα κτίρια στον οικισμό.
Το 1976 η πόλη ανακηρύχθηκε σε παραδοσιακό οικισμό και μια βόλτα στα σοκάκια της κάνει τον επισκέπτη να καταλάβει γιατί αυτή αποτελεί πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο στην ιστορία της Ξάνθης.
Πολλοί τη χαρακτηρίζουν, όχι άδικα ως το στολίδι της Θράκης ενώ αποτελεί από τα πιο τουριστικά μέρη σε ολόκληρη την περιοχή. Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά νεοκλασικά και μικροί κήποι σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή.
Το Λαογραφικό Μουσείο της Παλιάς Πόλη φιλοξενεί έναν πραγματικό «θησαυρό» παράδοσης, συνδεδεμένο με το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Εξάλλου από μόνο του το κτίριο αποτελεί ιστορική απόδειξη για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές τού 20ου αιώνα.
Για να δείτε όλα τα αξιοθέατα και της ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, στην πραγματικότητα, θα χρειαστείτε περισσότερες μέρες οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Ξάνθη ως ορμητήριο για τις εκδρομές και τις περιηγήσεις σας.
Η Παλιά Πόλη θα είναι σίγουρα ένας σταθμός που θα σας μείνει αξέχαστος γεμάτος εικόνες και αρώματα.
ksanthi2 ksanthi3 ksanthi6http://www.newsbeast.gr