ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Εφάπαξ: Νέο σοκ με μεγαλύτερη περικοπή για χιλιάδες συνταξιούχους

Δεν έχουν τέλος οι περικοπές για τους συνταξιούχους καθώς τώρα η τρόικα παγώνει την καταβολή του εφάπαξ  για όσους αποχώρησαν από την 1/1/2014 και μετά ενώ έρχεται και νέο ψαλίδι 1,25% με 2% ετησίως για τα έτη
ασφάλισης που διανύουν οι ασφαλισμένοι από το 2014 και μετά.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η τρόικα ακύρωσε το αρχικό πρόγραμμα πληρωμών για τα καθυστερούμενα εφάπαξ που περιμένουν πάνω από 55.000 δικαιούχοι από ταμεία πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα και ειδικά για το Δημόσιο όπου η λίστα αναμονής φτάνει στους 30.000 δικαιούχους, αντί να εγκρίνει 400 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην έγκριση μόλις 150 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τον οποίο μειώνεται το ποσό έχει να κάνει με το γεγονός ότι διαπιστώθηκε πως η μείωση που προκαλεί ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης ως τις 31/12/2013, φτάνει το 22% αντί 12% ως 15% που είχαν εκτιμήσει αρχικά.
Επισημαίνεται ότι το μέσο εφάπαξ για όσους παίρνουν τα καθυστερούμενα από το Ταμείο Πρόνοιας -και αφορούν στο διάστημα αποχώρησης από 1/9/2013 ως 31/12/2013, διαμορφώνεται στις 23.000 ευρώ, αντί 25.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι δανειστές και υπολόγισαν ότι το ποσό που θα απαιτηθεί από τη νέα υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα εφάπαξ σε όσους έχουν εξέλθει της υπηρεσίας τους από το 2014 και μετά, δεν υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ, επειδή τα ποσά που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι θα είναι λιγότερα, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης στο εφάπαξ.
Σημειώνεται ότι η αρχική πρόβλεψη που είχε κάνει το υπουργείο Εργασίας ήταν να ζητηθούν 400 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν τα καθυστερούμενα εφάπαξ κυρίως σε όσους αποχώρησαν από το 2014 και μετά.
Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα, εξαιτίας των λανθασμένων εκτιμήσεων, όμως, που δόθηκαν στους δανειστές, για τις μειώσεις στο εφάπαξ που αντιστοιχεί στο διάστημα ασφάλισης μέχρι το 2013, η τρόικα απέρριψε τα 400 εκατ. ευρώ και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Πρόνοιας μπορεί να πάρει 150 εκατ. ευρώ, και αν χρειαστεί να πληρώσει από τα αποθεματικά του που φτάνουν στα 700 εκατ. ευρώ. Το θέμα όμως είναι ότι τα αποθεματικά του ταμείου είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος και για να συμπληρώσει το ποσό θα χρειαστεί να τα ρευστοποιήσει, σπάζοντας ομόλογα στην τρέχουσα αξία τους και με ρίσκο να χαθούν αποδόσεις και τόκοι. http://www.imerisia.gr