Wikileaks: Αυτό είναι το παρασκήνιο της παρέμβασης Κλίντον στον Τσίπρα για το μνημόνιο

Νέες λεπτομέρειες για τον ρόλο του Μπιλ Κλίντον στη υπογραφή του μνημονίου το περασμένο έτος, αλλά και για τις πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα προς τον έλληνα
πρωθυπουργό και προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, φέρνει στη δημοσιότητα το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο το Wikileaks.
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων για την παραίνεση του Λευκού Οίκου στον Κλίντον ώστε να μεσολαβήσει στον έλληνα πρωθυπουργό για να υπογράψει το μνημόνιο, τοWikileaks δημοσίευσε ανταπόκριση με ημερομηνία τη 10η Ιουλίου 2015, στην οποία ο προσωπάρχης της προεκλογικής εκστρατείας της συζύγου του Κλίντον Τζον Ποντέστα, αλληλογραφεί με την προσωπάρχη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τίνα Φλούρνοϊ. Σε αυτήν διατυπώνεται το ερώτημα εάν ο Κλίντον μπορεί να μεσολαβήσει στον Τσίπρα. «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε εάν ο Κλίντον έχει τόσο καλή σχέση με τον Τσίπρα, ώστε να τον καλέσει και να τον συμβουλέψει ώστε να συναινέσει σε μία συμφωνία», αναφέρει ο Ποντέστα.
Η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με την χρεοκοπία και την έξοδο από την ΕΕ μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Τις μέρες που προηγήθηκαν της αλληλογραφίας αυτής, ο κ. Τσίπρας είχε πει στο λαό «λέμε όχι σε τελεσίγραφα, όχι σε εκβιασμούς», αναφέρει το RT. Στη συνέχεια, ήρθε το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου όπου οι Έλληνες απέρριψαν τη συμφωνία.
Ακόμη ένα μέιλ με την ίδια ημερομηνία αναφέρεται στην Ελλάδα. Ο Αμιτάμπ Ντεσάι, σύμβουλος του Κλίντον σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επικοινώνησε με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόνοου.
«Βρισκόμαστε ήδη σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Κλίντον στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη της Μέρκελ στη Βοσνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αν χρειάζεται ώθηση για την Μέρκελ -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Μέρκελ -να βάλουμε τον Κλίντον να καλέσει την Μέρκελ με σκοπό να ζητήσει καθοδήγηση για τηΒοσνία και μετά τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», έγραψε ο σύμβουλος του πρώην προέδρου.
«Εμείς θα επικροτούσε μια ώθηση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που σας προτείνουμε»,απάντησε ο προσωπάρχης του Ομπάμα και συνέχισε:
Αν όλοι έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, τώρα πιστεύουμε ότι ένα τηλέφωνο Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο.
Το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα ανάφερε τα σημεία τα οποία έπρεπε να συζητήσει ο Κλίντον με τον Τσίπρα, υπογραμμίζοντας «τη σημασία παραμονής στο ευρώ τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους».
Ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Κλίντον, απάντησε: «Είναι χαρούμενος να το κάνει και είμαστε όλοι ευτυχείς να βοηθήσουμε. Επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Μέρκελ πριν την αναχώρηση και ελπίζουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της αύριο, και θα επικοινωνήσουμε επίσης αύριο το πρωί με τον Τσίπρα όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο».
http://newpost.gr/

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων