Το φυσικό αέριο της Κύπρου ορέγονται Τούρκοι, Αμερικάνοι: Το θεωρούν σημείο συνεργασίας!

Η συνεργασία για την ενέργεια αποτελεί βασικό σημείο στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζον Μπας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο “Ανατολή”, ο κ. Μπας ανέφερε ότι
είναι σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πως εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί βλέπουν πολλά οφέλη και δυνατότητες για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι οπωσδήποτε η συνεργασία στην ενέργεια θα είναι κλειδί σε αυτό το στόχο. Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η ενέργεια είναι κεντρικό ζήτημα όλων.
Για την επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας, Γιουβάν Στέλνιτζ, στην Τουρκία και την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία στο Ισραήλ, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η συνάντηση του Ισραηλινού Υπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνταντινούπολη και η συζήτησή τους για κοινά προγράμματα που θα ωφελήσουν τις δύο χώρες δείχνει με ποιό τρόπο μπορεί να η ενέργεια να ενθαρρύνει την ειρήνη και τη σταθερότητα.
“Στηρίζουμε πολύ έντονα την προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτό το στόχο. Πιστεύω ότι εδώ είναι σημαντικό να δει κανείς τις απόψεις των εταιρειών που θα εμπλακούν στη διαδικασία εμπορίου του φυσικού αερίου του Ισραήλ και εάν υπάρχει αγορά στην Ευρώπη γι αυτό το αέριο”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι για την εφαρμογή του προγράμματος εξαρτάται η προσφορά και η ζήτηση, η ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, η κατάσταση των άλλων προμηθευτών και η τιμή που μπορεί να φτάσει το προϊόν. “Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συζητούνται οι λεπτομέρειες και τα οφέλη ενός τέτοιου προγράμματος εδώ με πολλούς ανθρώπους”, είπε ο Αμερικανός Πρέσβης.
Σημείωσε ότι η ενέργεια έχει σημαντικό ρόλο στον στρατηγικό συνεταιρισμό ΗΠΑ και Τουρκίας, και ότι με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Πηγή: mignatiou.com