Ο Παρθενώνας της Χαλκιδικής

Με τη λέξη «Παρθενώνας» το σίγουρο είναι ότι μας έρχεται στο μυαλό το διάσημο και σπουδαίο μνημείο.
Κι όμως, εκτός από αυτό, ο Παρθενώνας είναι επίσης ένα πολύ όμορφο χωριό στο νομό Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα στολίδι με θέα το πέλαγος που κόβει την ανάσα.
Ο Παρθενώνας είναι ένας
παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος είναι χτισμένος στη χερσόνησο της Σιθωνίας, το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Το χωριό απέχει πέντε χιλιόμετρα από τον Ν. Μαρμαρά και το υψόμετρο στην πλατεία αγγίζει τα 320 μέτρα.
Το χωριό αναφέρεται σε ιστορικές πηγές ήδη από τον 10ο μ.Χ. αιώνα ενώ έχει χαρακτηριστεί επίσης και ως «Παρθένι» και «Παρθενιώνας» κατά την εποχή του Βυζαντίου χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής θέση του.
Αρκετοί μελετητές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δε βρισκόταν στη σημερινή του τοποθεσία.
Παρά το γεγονός ότι κάποτε ζούσαν στο χωριό περίπου 500 κάτοικοι, αργότερα αυτό ερήμωσε και χρειάστηκαν χρόνια για να ξαναέρθει η ζωή εκεί. Μετά από σημαντικές πρωτοβουλίες αλλά και επιθυμία των κατοίκων άρχισαν οι προσπάθειες αναστήλωσης των κτισμάτων και μέχρι σήμερα το χωριό έχει αναπαλαιωθεί σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.
Αυτό έχει κάνει τον Παρθενώνα ξεχωριστό και μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα που προσφέρεται στον Τορωναίο κόλπο σε ένα πανέμορφο και γαλήνιο περιβάλλον.
Tο χωριό που αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς της βόρειας Ελλάδας είναι ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός και μοιάζει περιστοιχισμένο από το καταπράσινο σκηνικό του Ίταμου. Ένας διαφορετικός Παρθενώνας που αξίζει να επισκεφθείτε...
xalkidiki5 xalkidiki1 xalkidiki4 xalkidiki2 xalkidiki3
http://www.newsbeast.gr/