3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει

Το παρελθόν του έχει σημασία

α) Αν το σώσατε από το δρόμο, συνήθως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε τα πάντα για το παρελθόν του, αλλά σίγουρα αξίζετε συγχαρητήρια! Και επειδή δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για χάσιμο, πηγαίνετε κατευθείαν στη δεύτερη συμβουλή.



β) Αν αποφασίσατε «καθαρόαιμο», θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσετε ότι το ζωάκι θα εξελιχθεί όπως περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρετε ακριβώς από πού προέρχεται το κουτάβι σας και τι έχει υποστεί μέχρι να φτάσει στα χέρια σας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν το αγοράζουμε από pet shop (όπου συνήθως φτάνουν από άλλες χώρες και μεγάλα εκτροφεία). Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε μια καλή αρχή είναι να το αγοράσουμε από μικρό εκτροφείο, όπου οι γονείς του είναι ελεύθεροι και ζουν, μέσα στο σπίτι, ως μέλη της οικογένειας. Επιπλέον, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον εκτροφέα πώς έχει χειριστεί μέχρι τώρα το θέμα της κοινωνικοποίησης και εξοικείωσης με τον κόσμο. Ένας σοβαρός και ευσυνείδητος εκτροφέας θα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης ερεθισμάτων στη ζωή του κουταβιού σας.


Μη χάνετε στιγμή

Μόλις έρθει στο σπίτι σας, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε αμέσως (αν δεν έχει ήδη μεριμνήσει ο εκτροφέας) ή να συνεχίσετε τη γνωριμία του με τον κόσμο. Μην περιμένετε να τελειώσει όλα τα εμβόλιά του και να φτάσει 4 μηνών, διότι έτσι έχετε χάσει όποια ευκαιρία είχατε για να το κοινωνικοποιήσετε και οι πιθανότητες για προβληματική συμπεριφορά αυξάνονται κατακόρυφα.

Η εκπαίδευση αρχίζει πολύ νωρίς

Αν ξεκινήσετε τη θέσπιση κανόνων και την εκμάθηση βασικών εντολών από τον έκτο μήνα κι έπειτα (όπως δυστυχώς συνηθίζεται), τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για όλους, αφού οι κακές συνήθειες θα έχουν ήδη εδραιωθεί και δεν θα είναι τόσο εύκολο να τις διορθώσετε. Η σωστή στιγμή για το ξεκίνημα της εκπαίδευσής του, αλλά και για να μάθει τρόπους, καλή συμπεριφορά, ιεραρχία και όρια, είναι την ίδια μέρα που θα έρθει στο καινούργιο σπίτι του.

Πηγή: trihes.gr